headerphoto

NJË PËRCAKTIM I RI I VETES PËR NJË VIT TË RI - BËHU MË I VËRTETË

MANNA E SË HËNËS
31 Dhjetor, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Përparimet në fushat e komunikimit kanë qenë të mrekullueshme. Sot mund te kontaktojmë miqtë e shokët nëpërmjet mediave sociale. Mund të komunikojmë me shpejtësi maksimale nëpërmjet e-mail-eve dhe formave te tjera elektronike të dërgimit të teksteve. Në saje të e-mailit p.sh., Manna e së Hënës u shkon njerëzve në më se 20 gjuhë të botës.

TË NDRYSHOJMË FOKUSIN MBI KRISHTLINDJEN

MANNA E SË HËNËS
24 Dhjetor, 2012

Nga Jim Mathis

Duke qenë besimtar i Jezu Krishtit e festoj ditëlindjen e Tij më datën 25 Dhjetor ashtu sikundër bëjnë miliarda të krishterë në të gjithë botën. Askush nuk e di saktësisht se kur lindi Jezusi, por 25 Dhjetori ËSHTË SHËNUAR si dita më e përshtatëshme për të festuar ditëlindjen e Tij.

SI E MENAXHON ZEMËRIMIN TËND?

MANNA E SË HËNËS
17 Dhjetor, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Nga të gjithë emocionet që shfaqim ose ndeshim në një ditë të zakonshme pune, më i përhapuri nga të tërë është zemërimi. Ka shumë shkaqe për të, por meqenëse nuk jam psikolog, nuk mund t'i trajtoj të gjitha me kompetencën e duhur. Besoj se jeni në një mendje me mua se nëpër punëra sot vijnë vërdallë plot njerëz të nevrikosur. Ndoshta edhe ti mund të jesh njëri prej tyre.

TË GJESH NDIHMË NË KOHË TË VËSHTIRA

MANNA E SË HËNËS
10 Dhjetor, 2012

Nga: Robert D. Foster

Në kauboj i moshuar kishte kaluar vite të tëra duke punuar në fermën e tij, në një zonë ku stuhitë e ftohta, me shira të akullt dhe dëborë të trashë, bënin vazhdimisht kërdinë mbi lopët. Temperatura binte shpesh nën zero dhe atëhere ndodhte që lopët e zakonshme, qe endeshin të vetmuara, ngordhnin në masë pranë gardhit që i rrethonte.

I ASHPËR E GRINDAVEC…APO I RESPEKTUESHËM?

MANNA E SË HËNËS
3 Dhjetor, 2012

Nga Rick Boxx

Në kohën e sotme duket se ka plasur një epidemi ashpërsie dhe mungese edukate në punë. E megjithatë, shfaqje të kësaj natyre nuk dënohen nga opinioni zyrtar, madje, shpesh herë ato shpërblehen më së miri!

KARAKTERI APO REPUTACIONI (Nami)? ZGJIDHE VETË

MANNA E SË HËNËS
26 Nëntor, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Kur të nevojitet të zgjedhësh një avokat ose nje furnitor etj. për firmën tënde, mbi ç'bazë e bën përzgjedhjen? Të kërkosh në librat e telefonave nuk mjafton sepse informacioni aty është i pakët. Mund të konsultohesh edhe me shokë e miq për ndonjë rekomandim ose të marrësh mendim te zyra Better Business Bureau për karakteristikat e kandidatëve të mundshëm.

FALENDERIMET NUK JANË RAST PËR TË BËRË KRAHASIME

MANNA E SË HËNËS
19 Nëntor, 2012

Nga Jim Mathis

Thuajse në çdo shoqëri të civilizuar vjen dita për të festuar te vjelat dhe për të falenderuar Perëndinë për prodhimin e mbarë të vitit. Në SHBA, Dita e Falenderimeve ka lidhje me fillimet e kolonializmit. Megjithëse shumica jonë nuk merret me bujqësi, miliona njerëz gjejnë kohën për të falenderuar Perëndinë që na plotëson nevojat tona.

VLERAT E ZELLIT NË PUNË DHE VENDOSMËRISË

MANNA E SË HËNËS
5 Nëntor, 2012

Nga Rick Boxx

Në qoftë se dikush do t’ju pyeste se kush është faktori kryesor për arritjen e suksesit, cila do të ishte përgjigja juaj?

KUR PËRFITIMI NUK IA VLEN SAKRFICËN!

MANNA E SË HËNËS
29 Tetor, 2012

Nga Lane Kramer (Lejn Kramer)

Duke kujtuar kryetitujt e gazetave gjatë dy viteve të fundit, vihet re se ka një karakteristikë që përsëritet te liderat kryesorë të bizneseve dhe te kampionët e sportit: rënie drastike të disave prej tyre nga pozitat sociale dhe ato morale që gëzonin më parë, shoqëruar kjo me demaskim publik dhe humbje të pasurive.

NGA SE PO LARGOHESH ME KAQ NXITIM – DHE PËR KU PO E MBAN VRAPIN?

MANNA E SË HËNËS
22 Tetor, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Në botën e sotme të rrëmujëshme të biznesit duket sikur gjithkush është duke vrapuar me dëshpërim për të mbërritur në destinacion sa më shpejt që të jetë e mundur. Pse po vrpaon? Dhe një pyetje tjetër më e fortë akoma mund të jetë kjo: Për ku po vrapon – dhe nga se po ikën me kaq vrap?

A DO TË DESHE TË MOS MENDOJE FARE?

MANNA E SË HËNËS
15 Tetor, 2012

Nga Ken Korkow

Ime shoqe, Liz, thotë që unë nuk di ta stakoj mendjen. Unë i them se mendjen e kam aq delikate sa, po ta stakoj, vështirë se vihet prapë në punë, prandaj e mbaj gjithmonë aktive.

KUR PËRFUNDIMI I MIRË DO TË THOTË MOSPËRFUNDIM

MANNA E SË HËNËS
8 Tetor, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Gjate Lojrave Olimpike te vjeshtës pamë të përsëritej shpesh nje fenomen: një fillim i mirë nuk garatonte domosdo edhe nje finish të mirë. Vrapuesit që fillimisht ndodheshin në krye të garës, përfundonin më pas nga fundi i saj. Notarë me start të shkëlqyer kaloheshin nga konkurruesit e tyre nga mesi i i pishinës. Gjimnastë që tregoheshin perfekt në pjesën e parë të ushtrimeve, rrëshqisnin nga veglat në pjesën e dytë etj.

LIDERAT EFEKTIVË TRANSMETOJNË VIZIONE TE MËDHA

ANNA E SW HWNWS
1 Tetor, 2012

Nga: Rick Boxx

Kur ime bijë, Megan, tha se donte të bëhej terapiste, unë nuk e dija se cfarë lloj pune ishte kjo dhe se cfarë bënte konkretisht terapisti. Kjo deri ditën që ne morëm pjesë në një sesion të dyerve të hapura të Qendrës Mjekësore të Universitetit Kansasit mbi fakultetin e terapisë…

SIKUR T’JA FILLOJA EDHE NJE HERË NGA FILLIMI

MANNA E SË HËNËS
17 Shtator, 2012

Nga Ken Korkow

Nganjëherë më lind dëshira që të kisha mundësinë që ca gjëra në jetë t’i kisha bërë ndryshe.

Po të mundja vërtet, të parën gjë që do nuk do bëja si më pare, do ishte investimi në kohë dhe para për të marrë diplomën e Masterit në biznes. Nuk diskutohet fakti që Masteri në Biznes dhe Administrim ishte edhe kushti që unë fillova punë për herë të pare, ku unë krijova rrjetin tim të marëdhënieve sociale. Pra Masteri më dha mbështetje e siguri, por ai ka ngjashmëri me diplomën që mori dordoleci në filmin e njohur “Magjistari i Oz-it”. Atij nuk i duhej diploma, por i qe mbushur mendja se i duhej vërtet.

SI E FILLON NJË DITË TË RE?

MANNA E SË HËNËS
10 Shtator, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Kur zgjohesh nga gjumi e përgatitesh të shkosh në punë, sidomos të hënave, çfarë të shkon në mëndje? A ndihesh plot entusiazëm dhe dëshirë që të përballesh me sfidat që do të të ofrojë dita? Apo je krejt bezdi e, madje, i frikësuar prej tyre dhe do të deshe më mirë të vazhdoje gjumin se sa të shkoje në punë?

NEVOJA PËR PIKËPAMJE TË QËNDRUESHME E TË PA NDRYSHUESHME

MANNA E SË HËNËS
3 Shtator, 2012

Nga: Rick Boxx

Në shumë universitete dhe kurse me kuadro, pedagogët japin lëndën e etikës në biznes sipas një këndvështrimi që përkufizohet si “relativizëm moral”. Thënë ndryshe, ata nuk besojnë në të vërtetën objektive (pra të pavarur nga gjykimi i individit); për ata e vërteta varet nga syri që e shikon atë. Si rezultat i këtij konceptimi, gjithçka që individit i duket e drejtë ka vlerë si e tillë.

CILI ËSHTË QËLLIMI YT NË JETË?

MANNA E SË HËNËS
27 Gusht, 2012

Nga Fritz Klumpp

“Dukesh shumë në formë,” më tha trajneri i vrapimit i shkollës së mesme. ”Vetëm se nuk duhet të vraposh kaq gjatë në të njejtin vend!” Ishte kjo mënyra e tij sarkastike për të më thënë se, ashtu si dikush që tundet pa pushim në karriken lëkundëse, stili im i vrapimit demostronte volum pune, por jo ndonjë progres cilësor. Edhe stili ynë i jeteses shumë herë përkon me këtë krahasim. Mund të jemi shumë të zënë me punë, por cili është rezultati? Në qoftë se rezultati është i papërfillshëm, atëhere pse vazhdojmë me të njejtin stil?

TË PRANOSH PASOJAT E VENDIMEVE TË GABUARA

MANNA E SË HËNËS
20 Gusht, 2012

Nga Ken Korkow

Kush është fajtor kur punët na shkojnë keq? Përvoja më ka treguar se jam unë autori i pështjellimeve të mia në jetë. Dhe kjo është e vërtetë edhe për ty. Të gjithë njerëzit janë përgjithësisht vetë fajtorë për një pjesë të mirë të problemeve që iu krijohen.

SI MUND TË BËNI QË T’JU DËGJOJNË?

MANNA E SË HËNËS
13 Gusht, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Jetojmë në një botë të zhurmshme. Konkurenca për të tërhequr vëmëndjen është e pafund dhe e pandërprerë: radio, TV, iPod-e, biseda televizive ku njerëzit i bërtasin njeri tjetrit. Por edhe komunikimi i qetë na e prish aftësinë përqëndruese: e-mail, Internet, SMS. Është e pamundur të mbarosh një punë me kaq shumë ndërhyrje nga jashtë.

TË PËRGATITESH PËR T’U NGJITUR NË MAJË

MANNA E SË HËNËS
6 Gusht, 2012


Nga Rick Boxx

Alison Levine bëri një ngjitje spektakolare në majë të Everestit duke shënuar një arritje të paimagjinueshme për ne. Përvojën e fituar ajo e ndau me një audiencë të grumbulluar nën sponsorizimin e korporatës së restoranteve Chick-Fil-A, ku, nëpërmjet një prezantimi multimedial, shpjegoi gjithë proçesin e përgatitjes fizike për këtë ngjitje historike në mal.

NË PLAZH . . . DUKE MËSUAR PËR TEKNIKAT E INVESTIMIT

MANNA E SË HËNËS
30 Korrik, 2012

Nga Austin Pryor

Kur mendoj për të bërë ndonjë investim, i bëj vetes këtë pyetje: “Në qoftë se do të më priste një pushim i këndshëm në plazh, a do ta shtyja marrjen e vendimit për këtë investim? I kushtoj rëndësi plazhit prandaj edhe e përcaktoj atë si prioritet. Prioritetet janë të ndryshme në kohë të ndryshme dhe jo domosdoshmërisht të lidhura me biznesin. Por nga jeta kam mësuar edhe ca gjëra të tjera që po i radhis më poshtë:

KUR NDJEHESH I VETMUAR

MANNA E SË HËNËS
23 Korrik, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Nuk e harroj kurrë udhëtimin tim të parë në Europë. Meqenëse do të merrja pjesë në Konventën Botërore të CBMC që mbahej në Rothenburg ob de Tauber, Gjermani, kisha menduar të nisesha për në Europë një javë më herët dhe të takoja xhaxhanë dhe hallën në Budapest, Hungari, ku ata kishin nisur udhëtimin e zakonshëm turistik sezonal. Unë jam me origjinë hungareze ndaj u mrekullova duke vizituar vendin ku kishin lindur prindërit e mi. Po kështu bëra një vizitë të shkurtër në qytetin gjerman të Giessen-it ku kisha lindur unë në kohën kur im atë shërbente në ushtrinë amerikane.

VLERA NJË MENTORI TË MIRË

MANNA E SË HËNËS
16 Korrik, 2012

Nga Jim Mathis

Kur isha nxënës kolegji në vitet 1960, më kishte tërhequr vëmendjen një reklamë që përsëritej shpesh në revistat mbi artin e fotografisë. Reklama bënte fjalë për një laborator ku mund të bëhej zhvillimi i filmave për diapozitiva të tipit Ektachrome me shpejtësi deri në 1600, gjë kjo e padëgjuar deri atëhere. Ky ishte një fakt me shumë rëndësi për shkak se firma Ektachrome e zhvillonte filmin me një shpejtësi të ulët, 160, dhe moda e asaj kohe po shkonte drejt fotografisë me dritë të zbehtë.

KËRKESA PËR DIVIDENTË

MANNA E SË HËNËS
9 Korrik, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Kushdo që merret me investime e ka të qartë konceptin e dividentit (pjesa e të ardhurave që vjen nga investimi). Një nga pikat e forta të shitjes së të ashtuquajturve “plane për sigurimin e jetës” ka të bëjë me sasinë e dividentëve që përcaktojnë vlerën e sigurimit. Edhe kur investojmë në fondet e përbashkëta, priremi nga dëshira për të marrë të ardhura sa më të shpejta pikërisht prej dividentëve.

TË NJOHËSH MIRË DELET E TUA

MANNA E SË HËNËS
2 Korrik, 2012

Nga Rick Boxx

Një anketim i bërë nga një rrjet profesional i drejtuesve ekzekutivë zbuloi se shumë prej tyre nuk i njohin punonjësit aq mirë sa mendojnë se i njohin. Për shembull, gati 10 përqind e drejtuesve që u anketuan u përgjigjën se drejtpeshimi punë-jetë iu intereson më shumë se çdo gjë tjetër dhe shumë pak prej tyre mendonin se e njëjta gjë vlen edhe për punonjësit e tyre.

‘MË E MIRA ENDE PRITET TË VIJË’

MANNA E SË HËNËS
25 Qershor 2012

Nga Fritz Klumpp

“Në rast se dua të jem në një nivel me të tjerët, duhet të dëgjoj me vëmëndje gjithçka thotë profesori në mësim.” Të tilla mendime më rrotulloheshin nëpër kokë vite më parë teksa studjoja në fakultetin e inxhinjerisë në Akademinë Detare të USA. Më kujtohen sidomos vështirësitë që ndjeja, por më kujtohet edhe kolegu im Paul, i cili nuk para e vriste mendjen shumë. Përveç të tjerash ai shkruante edhe muzikë gjatë orëve të mësimit! Më vonë e kuptova se mendja e Paulit punonte me një stil ndryshe nga mendjet tona.

SI MUND TA NJOHËSH MIRË DIKË?

MANNA E SË HËNËS
18 Qershor, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Për të pasur sukses në biznes duhet të njohësh njerëzit: “Unë i njoh klientët e mi.” “Unë i njoh punonjësit e mi, stafin tim etj”. Por a i njohim vërtet?

Në punë e sipër krijojmë lidhje të rregullta me shumë njerëz, të cilët i kemi të përfshirë në planet dhe projektet tona. Gjatë ditës shkëmbejmë mesazhe dhe email-e me individë të ndryshëm. Shpesh dimë diçka mbi ta – karierën, aftësitë, mënyrën si sillen e vishen, llojin e makinës që përdorin dhe disa nga dëshirat e tyre personale. Por a do të thotë kjo se ne i njohim mirë ata?

KUR JETA (DHE PUNA) TREGOHEN TË PADREJTA ME TY

MANNA E SË HËNËS
11 Qershor, 2012

Nga Ken Korkow

Megjithëse nuk kam dëshirë ta pohoj, shpesh nxehem me Perëndinë për një fakt të thjeshtë: Ai nuk m’i plotëson dëshirat!

Mundohem të bëj më të mirën dhe shoh se edhe të tjerë kështu veprojnë. Megjithatë, shpesh gjëndemi të gjithë sëbashku para një mali me telashe e fatkeqësira në një kohë që, ata, të cilët shohin vetëm interest e tyre, pavarësisht nëse këto interesa janë të drejta apo të shtrembëra, ia dalin mbanë më kollaj se ne. Jeta e tyre rrjedh shumë më e qetë.

GJETJA E SHKAKUT

MANNA E SË HËNËS
4 Qershor, 2012

Nga Rick Boxx

Vite më parë një miku im po më ankohej për disa punonjës me rëndësi të firmës së tij që i pati pushuar nga puna. “Ishin të gjithë idiotë”, tha ai. “Askush nuk më dha atë që prisja prej tyre.”

A E KE BEZDI TË PYESËSH PËR TË GJETUR RRUGËN?

MANNA E SË HËNËS
28 Maj, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Sipas teje, cila nga shpikjet ka pasur më shumë ndikim te njerëzimi? Do të ishte shumë e vështirë që të hartohej një listë e plotë, por sigurisht, midis shpikjeve më të rëndësishme kanë qenë rryma elektrike, automobili, aeroplani, fibrat sintetike, kompjuteri, interneti, telefoni celular... Mund të radhisnim edhe të tjera, por një shpikje që ia vlen të përmendet, është padyshim GPS-ja ose “Sistemi Global i Pozicionimit”.

TË MBJELLËSH FARËN E SUKSESIT

MANNA E SË HËNËS
21 Maj, 2012

(Shënim i botuesit: Nuk e njohim burimin origjinal të kësaj rrëfenjëze, por mesazhi i saj ja vlen të përvetësohet.)

Një biznesmen i suksesshëm mendoi se kishte ardhur koha që ai të zgjidhte një pasardhës për të drejtuar biznesin. Në vend që të caktonte ndonjë prej drejtorave më të vjetër ose ndonjë prej fëmijëve të tij, ai vendosi që të zhvillonte një takim me kuadrot drejtues më rinj të ndërmarrjes. Ai tha: “Ka ardhur koha që unë të zgjedh presidentin e ri të firmës dhe kam vendosur të zgjedh njerin prej jush.”

RËNDËSIA E ‘MPREHJES SË SHARRËS’

MANNA E SË HËNËS
14 Maj, 2012

Nga Robert J. Tamasy

A ke pasur ditë në të cilat, megjithëse ke punuar shumë, nuk ke arritur ndonjë rezultat me vlerë? Mendoj se të gjithë ne kemi ditë të tilla. Ndodh që, me gjithë përjekjet tona, fryti i punës nuk është i kënaqshëm.

BUJARIA DHE MOTIVET PAS SAJ

MANNA E SË HËNËS
7 Maj, 2012

Nga Rick Boxx

Libri i Seth Godin, Linchpin (Elementi thelbësor), përmban edhe një kapitull të mrekullueshëm mbi bujarinë në sfondin e historisë biblike. Ky promovues i shkëlqyer i psikologjisë së tregut jep një këndvështrim të ndryshëm mbi “dhënien”. Ai i nxit liderat që të jenë bujarë, jo me paratë e tyre, por me talentet e tyre.

SI TË PËRBALLESH ME NJË FATKEQËSI

MANNA E SË HËNËS
30 Prill, 2012

Nga Dr. Rick Warren

Dikur një grua fitoi një shumë të madhe në llotarine shtetërore. Sapo mësoi lajmin, ajo mori në telefon burrin me të cilin bashkëjetonte dhe i tha: Fitova llotarinë! Fillo të bësh gati plaçkat!” Ai iu përgjegj. “Fantastike! Të mbledh plaçkat e dimrit apo të beharit?” Ajo vazhdoi ftohtë: Mblidh ç’të duash, rëndësi ka që, kur të kthehem në shtëpi, të mos të të gjej aty!”

TË KRIJOSH MJEDISIN IDEAL PËR PUNONJËSIT

MANNA E SË HËNËS
23 Prill, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Në ndërmarrjet prodhuese përdoret një term që quhet “ergonomí” dhe që është “studimi i marrëdhënieve midis punonjësve dhe mjedisit të punës”, dhe, në mënyrë të veçantë, i marrëdhënieve midis punonjësve dhe veglave e maqinerive që ata përdorin. Në këtë studim shqyrtohet gjithçka, që nga zhurmat e mjedisit e deri te komoditeti i ndejtjes para kompjuterave.

VLERA E TË PASURIT INICIATIVË

MANNA E SË HËNËS
16 Prill, 2012

Nga Jim Mathis

Po të nisem nga thënia se “variacioni është kripa e jetës”, mund të them se jeta ime ka qene mjaft e “kripur”. Fundjava e kaluar ishte nje ilustrim shumë i mirë i kësaj. Të shtunën mbasdite u bëra foto punonjësve të një firme juridike. Që aty shkova te qendra kulturore për të fotografuar disa stenda ekspozitash. U ktheva në shtëpi, sistemova pajisjet dhe, menjëherë, u nisa për te bari ku luaj muzikë me grupin tim, Sky Blue.

PËRSE PUNON?

MANNA E SË HËNËS
9 Prill, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Njerëzit punojnë për një sërë arësyesh. Arësyeja më kryesore është sigurimi i jetesës – ushqimi, strehimi, pagimi i detyrimeve financiare dhe argëtimi. Për t’i rënë shkurt, mund të themi se puna është një objekt ku ne investojmë kohën tonë derisa kemi mundësi të punojmë.

TË PËRFITOSH NGA MIRËSIA E PERËNDISË

MANNA E SË HËNËS
1 Prill, 2012

Nga Rick Boxx

Biznesi i mikut tim Larry përbëhet nga një industri, e cila thuajse u shpartallua nga krizat ekonomike të viteve të fundit. Në fillim të dhjetorit 2010 humbja vjetore rezultoi në 40 mijë dollarë.

TË MPOSHTËSH TIRANINË E FRIKËS

MANNA E SË HËNËS
26 Mars, 2012

Nga Jim Lange

Në tryezën e rrumbullakët për lidershipin që unë drejtoj në zonën tonë, një prej pikave të diskutimit ishte frika dhe ndikimi i saj tek ne si lidera. Në boten e sotme janë të panumurt faktorët që shkaktojnë frikë: që nga pasiguria e vazhdueshme ekonomike e deri te ndryshimet e paparashikuara klimatike që sjellin fatkeqësira natyrore.

“MAJA E MALIT” DHE TREGU

MANNA E SË HËNËS
19 Mars, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Atë ka qëlluar ndonjëherë të ndjehesh si “në majë të malit”? Nuk është fjala thjesht për t’u ngjitur në mal. Fjala është për momente të veçanta, të kaluara ndoshta në mjedis natyror ose në ndonjë takim miqësor, apo në ndonjë konferencë, ku ti dëgjon fjalime te fuqishme nga njerëz që të kanë motivuar e frymëzuar për t’i bërë gjërat ndryshe, më mirë dhe me zell më të madh.

I VARFËR – ME PARA NË BANKË!

MANNA E SË HËNËS
12 Mars, 2012

 

Nga Ken Korkow

Vite me parë unë dhe familja ime ishim katandisur financiarisht aq në pikë të hallit sa nuk ishim në gjendje as të siguronim pemën e vitit të ri e jo më të blinim lodra për ta zbukuruar atë. Fëmijët ishin të dëshpëruar. Ime shoqe ishte e dëshpëruar. Unë vetë isha i dëshpëruar.

TË NDRIÇOHESH NGA IDETË E PËRPARUARA

MANNA E SË HËNËS
5 Mars, 2012

Nga Rick Boxx

Vite më parë ishin shumë në modë kutitë që duheshin shënuar me “x” përbri pyetjeve të gatshme që nxisnin për të paraqitur ide të reja, vërejtje dhe sugjerime nëpër pyetësorë të ndryshëm që iu drejtoheshin punonjësve dhe klientëve. Teknologjia e sotme e ka nxjerrë jashtë loje këtë metodë. Sipas gazetës prestigjioze The Wall Street Journal, ajo është zëvëndësuar nga sistemi online i komunikimit.

KUSH QUHET FITUES?

MANNA E SË HËNËS
27 Shkurt, 2012

Nga Dr. Rick Warren

Në çdo fushë të jetës, në punë, në sport ose në argëtim ne shijojmë faktin e të qenit fitues.

Të realizosh një kontratë të rëndësishme, të fitosh një ngritje të merituar në detyrë ose të të lavdërojnë për punë të mirë, përbën një moment që sjell kënaqësi dhe që na bën të ndihemi të realizuar në profesionin tonë. Edhe si spektatorë ne ndihemi fitues kur skuadra jonë e zemrës triumfon mbi rivalen e saj, kurse në çdo lojë tjetër ku ka konkurrencë, ne përpiqemi të dalim fitues.

PËRKUSHTIMI TOTAL SHPËRBLEHET

MANNA E SË HËNËS
20 Shkurt, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Në botën profesionale dhe të biznesit dëgjojmë shpesh termin “përkushtim total”, i cili ka të bëjë me procesin para se të merret ndonjë vendim i rëndësishëm. Për shembull, kur kërkohet një drejtues i ri, kompanitë i përkushtohen maksimalisht gjetjes së kandidatit më të mirë. Para se të hidhet në treg një produkt ose shërbim i ri, ka një përkushtim total për të studjuar interesat e konsumatorit, konkurrencën, marketingun. Kur është fjala për të shtuar në staf ndonjë person kyç, atëhere ka një përkushtim shumë të mdh që personi në fjalë të ketë aftësitë dhe vlerat e duhura dhe të jetë në gjëndje të bashkëveprojë me kolektivin.

S’TË MJAFTON KOHA?

MANNA E SË HËNËS
13 Shkurt, 2012

Nga Jim Lange

Koha. A të mjafton ajo? Në rast se je si gjithë të tjerët, kësaj pyetje do t’i përgjigjeshe duke thënë “Jo!” Megjithatë, e ke gabim. Koha na mjafton të gjithëve. Fakti është se secili nga ne ka një sasi të barabartë kohe çdo ditë: 24 orë. Askush nuk ka më shumë dhe askush më pak.

TË KRIJOSH MBRESA TË MIRA QË ZGJASIN MË KOHË

MANNA E SË HËNËS
6 Shkurt, 2012

Nga Rick Boxx

Vjet isha organizator i nje konference biznesmenësh ku një nga folësit ishte Peter Herschend, bashkëthemeluesi i Silver Dollar City, një qendër argëtimi në Branson, Missouri, U.S.A. Teksa po kërkonim një mikrofon për të, dikush nga salla u ngrit, shkoi drejt tij dhe i dorëzoi një dhuratë të vogël.

STEVE JOBS, RREGULLAT E SUKSESIT, DHE BIBLA

MANNA E SË HËNËS
30 Janar, 2012

Nga Robert J. Tamasy

Kur Steve Jobs-i vdiq më 2011, ai la një trashëgimi arritjesh që e ndryshuan jetën tonë në mënyrë dramatike. Si bashkëthemelues i Apple, Inc., ai ishte një figurë qendrore në revolucionin kompjuterik. Kompjuteri personal Apple i Macintosh-it, që u prezantua në fillim të viteve 1980, e transformoi mënyrën se si ne i konceptonim dhe përdornim kompjuterët. Po kështu Jobs-i themeloi Pixar Animation Studios, që hapi rrugë të reja për realizimin e filmave të animuar. Para vdekjes së tij, iPads, iPhones dhe iPods bënë që të hapen horizonte të reja në komunikim dhe në argëtimin virtual. Praktikisht, puna e Jobs-it pati ndikim në jetën profesionale të çdo njeriu.

“TË ECËSH MBI TEL” NË VENDIN E PUNËS

MANNA E SË HËNËS
23 Janar, 2012

Nga Dr. Rick Warren

A keni dëgjuar ndonjëherë për Jean-François Gravelet?  Ai jetoi nga viti 1824 deri në 1897, përdorte si pseudonim emrin Blondin dhe ishte i mirënjohur në botë si akrobati i famshëm nga Londra që ecte mbi litar. Blondini kaloi disa herë mbi ujërat e vrullshme të kataraktit të Niagarës pranë Nju Jorkut, duke ecur në një litar 1,100 këmbë të gjatë, në një lartësi prej 160 këmbësh. Ai kryente numra shumë të rrezikshme mbi litar, ecte me sy të mbyllur, i futur në një thes, duke shtyrë një karrocë, duke mbajtur pesha, madje duke pasur edhe një person tjetër në kurriz.

SI TA DASHUROSH PUNËN

MANNA E SË HËNËS
16 Janar, 2012

Nga: Robert J. Tamasy

Janë fatlumë ata që bëjnë punët që u pëlqejnë, por, sipas studimeve, shumica dërrmuese e njerëzve nuk i pëlqejnë aspak, madje i urrejnë punët e tyre, duke i bërë ato “hatër bela”, thjesht sa për të fituar të ardhurat e nevojshme për jetesë. A je ti një prej tyre?

PARIMI: ZOTËRIA - SHËRBËTOR

MANNA E SË HËNËS
9 Janar, 2012

Nga Randal Walti

Mund të duket e habitshme por, pavarësisht nga sa thuhet për suksesin e drejtimit “nga poshtë lart” të praktikuar nga disa kompani gjatë viteve ’80, mënyra tradicionale e menaxhimit të bizneseve mbetet po e njëjta si në SHBA ashtu edhe gjetkë.

KËSHILLË PËR ARROGANTËT

MANNA E SË HËNËS
2 Janar, 2012

Nga Rick Boxx

Një studim i cituar nga revista periodike prestigjioze e biznesit Wall Street Journal, tregon se, kur marrin vendime, njerëzit që mbajnë poste të larta i nënvleftësojnë këshillat e vartësve të tyre. Studimi tregon gjithashtu se vendimet finale të tyre shpesh janë më pak efektive se ç’mund të ishin në rast se sa do t’i kishin marrë parasysh këshillat e të tjerëve.