headerphoto

A MUND TË BËSH NJË ‘MULLIGAN’ – NJË PËRSËRITJE?

MANNA E SË HËNËS
26 Dhjetor, 2011

Nga Robert J. Tamasy

Megjithëse nuk jam lojtar golfi, më tërheq së tepërmi një aspekt i kësaj loje: ajo që quhet “mulligan”. Në ndeshjet miqësore të golfit nganjëherë lojtarët lejohen që të gjuajnë sërisht një top, gjë që ndryshe quhet “të bëjnë një mulligan”. Mulligani bëhet me lejen e lojtarit kundërshtar për të përsëritur ndonjë goditje të gabuar. Sido që të jetë, në një aspekt më të përgjithshëm, mulligani është një mundësi e dytë për të korrigjuar një gabim të caktuar.

DRITË PËR MJEDISET E PUNËS QË SHPESH JANË TË ERRËT.

MANNA E SË HËNËS
19 Dhjetor, 2011

Nga Robert J. Tamasy

Në këto ditë fundviti në qendrën tënde të punës ndoshta janë bërë disa zbukurime. Pjesë e dekorit të këtyre ditëve festive janë dritat: drita shumëngjyrëshe në pemën e Krishtlindjes; drita vezulluese që zbukurojnë shtëpitë, dyqanet e rrugët; qirinj mbi tryeza e pragje dritaresh… Për disa fundviti është një “festival dritash”…

KËSHILLË: SHMANGI ORTAKËRITË

MANNA E SË HËNËS
12 Dhjetor, 2011

Nga Ken Korkow

Kam qenë me shumë fat që krijova marrëdhënie të suksesshme ortakërie me tre miq: Shan Burke, Don Smith dhe Ron Young. Statistikat tregojnë se vetëm një në 35 marrëveshje ortakërie ka sukses; të tjerat dështojnë. Duke u bazuar në këto shifra, kuptohet se ortakëria përgjithësisht nuk duhet inkurajuar. Pyetja që del është kjo: pse dështojnë kaq shpesh ortakëritë? Përgjigja është e thjeshtë: sepse problemeve që mund të lindin nuk u jepet zgjidhje që në fillim, para se të bëhen letrat dhe të shtrëngohen duart.

TË KËQIAT DHE TË MIRAT QË VIJNË NGA PASIGURIA

MANNA E SË HËNËS
5 Dhjetor, 2011

Nga: Rick Boxx

Shumë biznesmenë besojnë se një nga arsyet që ekonomia globale vazhdon të përpëlitet dhe ka pak gjasa që ta marrë veten është pasiguria. Taksat janë një barrë për këdo. Shumë tregues ekonomikë janë në rënie, kurse panorama politike në pjesën më të madhe të botës është plot të panjohura. Si pasojë, biznesmenët ngurrojnë të ndërmarrin iniciativa të reja, të hapin vende pune ose të futen në aktivitete me risk të lartë.

TË NGREMË LART VLERAT E KRIJIMTARISË

MANNA E SË HËNËS
28 Nëntor, 2011

Nga Jim Mathis

Një nga dallimet më të mëdha midis qenies njerëzore dhe qenieve te tjera te gjalla është aftësia jone krijuese. Bibla thotë se Perëndia na krijoi sipas imazhit të Tij; qysh në fillim Ai na përcaktoi si veten, pra si krijues.

SI TA RUASH KARIERËN

MANNA E SË HËNËS
14 Nëntor, 2011

 

Nga Dr. Rick Warren

“Nga të gjithë që punojnë këtu, ti je personi më i siguruar.” Këto fjalë të shqiptuara nga shefi, që tregonin se vendi i saj i punës nuk rrezikohej, e qetësuan menjëherë recepsionisten e një kompanie të madhe ku po lajmëroheshin shkurtime të shumta nga puna. Në një kohë që punonjësit e tjerë ndiheshin të turbulluar, ajo gjeti qetësinë te fjala “siguri”.

PËR KË – PËR ÇFARË – JE MIRËNJOHËS?

MANNA E SË HËNËS
21 Nëntor, 2011

Nga Robert J. Tamasy

Kësaj jave miliona njerëz nëpër botë do të kremtojnë Ditën e Falënderimeve, megjithëse mirë është që të ndihesh mirënjohës (ndaj Perëndisë) në çdo ditë të vitit. Për shumë vetë kjo është ditë pushimi dhe një nga karakteristikat e saj është se njerëzit gjejnë kohën dhe motivimin për të reflektuar dhe kujtuar gjëra dhe njerëz ndaj të cilëve janë mirënjohës.

RREGULLAT DHE MARRËDHËNIET NJERËZORE NË PUNË – EKUILIBRI MIDIS TYRE

MANNA E SË HËNËS
7 Nëntor, 2011

 

Nga: Rick Boxx

Ashtu siç ndodh edhe nëpër familjet tona, shumë biznese përpiqen të gjejnë ekuilibrin e duhur midis ruajtjes së disiplinës në punë dhe krijimit të hapësirave që punonjësit të kenë liri në veprim dhe në shprehjen e personalitetit të tyre. Disa kompani janë vërtet liberale. Ato i lejojnë punonjësve të tyre që të bëjnë ashtu siç iu duket atyre më mirë. Disa të tjera janë tepër të ngurta. Ato praktikisht nuk lejojnë asnjë iniciativë individuale.

NGA SE KE FRIKË?

MANNA E SË HËNËS
31 Tetor, 2011

Nga Robert J. Tamasy

Në 31 tetor, ditën e festës së Halloween-it, në SHBA, miliona fëmijë dhe prindërit e tyre vishen me kostume që përfaqësojnë personazhet më të frikshëm të filmave vizatimorë, fantazmat dhe shtrigat. Në këtë ditë, qëllimi kryesor i gjithsecilit është që të paraqitet sa më tmerrues që të jetë e mundur.

JETA: TA ÇOSH DËM, TA HARXHOSH APO TA INVESTOSH?

MANNA E SË HËNËS
24 Tetor, 2011

Nga Rick Warren

Përditë marr email-e reklame të cilat më ftojnë të marr pjesë në ndonjë investim financiar me interes. Megjithëse investimi financiar është përgjithësisht gjë e mirë, kam vënë re se shumë njerëz që janë të shkathët në këtë punë, asnjëherë nuk kanë menduar se si do ta investojnë jetën e tyre.

RËNDËSI KA SE SI E BËJMË ATË QË BËJMË

MANNA E SË HËNËS
17 Tetor, 2011

Nga Jim Lange

A të ka rastisur të bësh ndonjë punë që ka qenë nën nivelin e aftësive të tua; punë të cilën e ke urryer? Të gjithëve na ka rastisur. Si duhet vepruar?

Po të jesh tipi im, ndoshta do të kesh punuar mekanikisht, duke mos dhënë as minimumin e mundshëm të energjive. Është e lehtë të mendosh: “Unë nuk e meritoj që të bëj këtë lloj pune!” ose “E urrej këtë punë!” Justifikimi për të dhënë edhe më pak se minimumi i mundshëm bëhet më i ligjshëm sidomos kur nuk gjen trajtim të mirë nga përgjegjsat. Megjithatë, po re në kurthin e këtij justifikimi, nuk ke bërë gjë tjetër veçse ke dëmtuar vetveten.

BESIMI I SINQERTË DHE I VËRTETË NË MJEDISIN E PUNËS

MANNA E SË HËNËS
10 Tetor, 2011


Nga Rick Boxx

Kur shpreh besimin tënd shpirtëror në mjedisin e punës, ndeshesh me dy lloj reagimesh. Disa mendojnë se kjo gjë nuk duhet bërë, a thua se ekziston diku ndonjë ligj i shkruar që “ndan punën nga kisha”. Disa të tjerë mbrojnë idenë se, të shprehësh me fjalë besimin, është një e drejtë e çdo individi, pavarësisht nga mjedisi ku ndodhet. Cilët duhen dëgjuar?

LIDERAT MË TË MIRË KANË ZEMËR BARIU

MANNA E SË HËNËS
3 Tetor, 2011

Nga Robert J. Tamasy

Çfarë dini mbi delet? Përgjithësisht shumë pak, me përjashtim të informacionit se prej deles marrim leshin e qumështin dhe se të vegjlit e saj quhen qengja. Sigurisht, në Zelandën e Re, ku numri i deleve është më i madh se i njerëzve, dinë më tepër. Vite më parë, ndërsa punoja me mikun tim Ken Johnson për të shkruar një libër, mësova shumë gjëra në lidhje me këto kafshë konfuze.

SUKSESI SIGUROHET DUKE PËRBALLUAR PRESIONET E PËRDITËSHME

MANNA E SË HËNËS
26 Shtator, 2011

Nga Robert D. Foster

Si ia del shqetësimeve të jetës së përditshme, atyre kërkesave dhe vështirësive që dalin gjatë një dite të zakonshme pune? Ekziston një thënie:”Jeta nuk do të ishte e keqe po të mos ishin njerëzit në mes.” Thënë ndryshe: “Puna nuk do të ishte e keqe, sikur të mos kishte telashe.”

NUK EGZISTOJNË PYETJE IDIOTE!

MANNA E SË HËNËS
19 Shtator, 2011


Nga Dr. Rick Warren

Të mësohesh të bësh pyetje - dhe të dish të bësh pyetjet e duhura - janë dy nga aftësitë më të rëndësishme që duhet të zhvillojë njeriu, në mënyrë që të bëhet i suksesshëm në jetë, në punë e kudo:

· Po nuk bëre pyetje, ti nuk bën dot dallime.

· Po nuk bëre dot dallime, ti nuk mund të marrësh vendime.

· Po nuk more vendime, ti nuk mund të hidhesh në veprime.

· Po nuk veprove, atëherë dështove!

 

NJË STRATEGJI E SIGURTË PËR RRITJEN E BIZNESIT

MANNA E SË HËNËS
12 Shtator, 2011

 

Nga Rick Boxx

Një mikesha ime, tepër e shqetësuar nga pasojat e krizës ekonomike mbi biznesin e saj, më bëri një pyetje të vështirë: “A mund të lutem për mbarëvajtjen e biznesit?” Përgjigja ime ishte e shkurtër: “Varet.”

Ajo tha se ishte mirënjohëse për çka i kishte dhënë Perëndia deri atëherë, por shtoi se kishte dëshirë të madhe që biznesi t’i rritej më shumë. Në bisedë e sipër i thashë se, sipas mendimit tim, përgjigja ndaj pyetjes në lidhje me lutjen për biznes varet nga motivet që të nxisin për tu lutur.

“PUNA” KËRKON MË SHUMË PROMOVIM

MANNA E SË HËNËS
5 Shtator, 2011

 

Nga Robert J. Tamasy

Ky edicion i Manna-s është llogaritur që të mbërrijë në postën tuaj elektronike, kudo ku ndodheni nëpër botë, në ditën që në SHBA kremtohet si “Dita e Punës. Kjo ditë kremtohet njëkohësisht edhe në disa vende të tjera si në Australi, Kanada, Xhamajkë, Zelandën e Re, Trinidad & Tobago dhe Siri. Festa u krijua për të promovuar rëndësinë e punës dhe përpjekjeve për zhvillimin e këtyre vendeve. (Nga kjo pikëpamje tingëllon pak ironik fakti që në Ditën e Punës njerëzit bëjnë pushim!)

TË RUASH KAPITALIN MË TË ÇMUAR

MANNA E SË HËNËS
29 Gusht, 2011

 

Nga Jim Lange

Bashkë me familjen po shkonim me makinë në Florida për pushime. Rrugës, ime shoqe vuri re një tabelë të ngjitur në pjesën e pasme të një kamioni të gjatë, në të cilën shkruhej: “Vlera më e madhe e kompanisë sonë është ulur 30 metra më përpara” (ishte fjala për shoferin e kamionit). U mrekullova nga ky mesazh. Në këto kohra, kur dominon etja për fitime, paska ende kompani që vlerësojnë vërtet punonjësit e tyre!

A JE GATI PËR TU SHNDËRRUAR NË NJË TI TJETËR?

MANNA E SË HËNËS
22 Gusht, 2011


Nga Robert J. Tamasy

A të pëlqen variacioni në jetë? Ai është i shumëllojshëm. Mund të ketë të bëjë me ndryshimin e mobilimit të shtëpisë, me ndryshimin e llojit të biznesit dhe të formave të organizimit brenda tij, ose thjesht, me dëshirën e dikujt që kohë pas kohe të ndryshojë punën, kompaninë, madje edhe llojin e karrierës.

MBAJ NËN KONTROLL GJËRAT QË VAREN PREJ TEJE! MOS E VRIT MENDJEN PËR ATO QË NUK VAREN NGA TY!

MANNA E SË HËNËS 15 Gusht, 2011
SHALOM MEDIA, TIRANË

 

Nga Robert D. Foster

Autori i thënieve të mëposhtme është i panjohur, megjithatë ato janë të vlefshme për çdo kohë. Lexoje me vëmendje secilën prej tyre dhe pastaj përtype e ripërtype duke u përpjekur ta adoptosh për situata të ndryshme në jetën tënde personale e profesionale:

VIZIONI DUHET TË KOMUNIKOHET

MANNA E SË HËNËS
8 Gusht, 2011

Nga Rick Boxx

Dikur, një mikun tim, Stivin, e pyetën: “Në rast se do ta filloje edhe një herë biznesin tënd, çfarë do të bëje ndryshe?” Stivi u përgjigj aty për aty: “Gjëja e parë që do të bëja do të ishte të përcaktoja urgjentisht vizionin, misionin dhe vlerat e kompanisë, dhe këto do t’ua përsërisja vazhdimisht punonjësve”.

NXITËSIT E TUNDIMIT

MANNA E SË HËNËS
1 Gusht, 2011

Nga Robert J. Tamasy

Ku janë tundimet e tua më të fuqishme? A nuk janë në ato zona të ndërgjegjes ku ti je më i predispozuar që të hysh në kompromis me vlerat e tua morale dhe profesionale? Për disa zemërimi është tundimi kryesor. Tendencat për tu inatosur shpejt çojnë në provokacione të fuqishme. Për disa të tjerë, kryesor është tundimi për të shtrembëruar të vërtetën ose, më thjesht, për të gënjyer, sidomos kur është fjala për të nxjerrë ndonjë përfitim në biznes. Gjithashtu, ka njerëz që i mundon zilia. Ata nuk ndjehen asnjëherë të kënaqur me atë çka kanë ose çka kanë arritur. Duan gjithnjë e më shumë. Oreksi i tyre nuk shuhet kurrë.

SI MUND TA PËRDORËSH MË MIRË JETËN TËNDE

MANNA E SË HËNËS
25 Korrik, 2011

Nga Ken Korkow

Kur punoja si shitblerës pasurish të patundshme, një nga vlerësimet maksimale që bënim për ndonjë pronë ishte ky: “ka vlerë të mirë përdorimi”. Në qoftë se më vinte dikush dhe më pyeste: “Sa vlejnë 160 akra tokë që e kam trashëgim,” unë do ta filloja përgjigjen duke drejtuar disa pyetje: “Ku ndodhet?” “Përse po përdoret tani?” “Përse përdoret toka që është ngjitur me të?”

Në qoftë se toka ndodhet diku në qendër të shtetit Nebraska (një nga 50 shtetet që formojnë SHBA), është tokë fushore e pjellore dhe ka ujë afër, unë do ta çmoja me 1000 dollarë për akër(1 akër baras me 375,95 metra katrorë). Por, sikur këto 160 akra të ndodheshin në zonën ku banoj unë, në Dakotën e Jugut, zonë jo pjellore, kodrinore, me gurë dhe me pak reshje gjatë vitit, atëherë këtë tokë do ta çmoja shumë më pak.

Ama, në qoftë se këto 160 akra do të ndodheshin në mes të qytetit të Dallasit, në Teksas, SHBA, ato do të vlerësoheshin me një çmim marramendës .

Këto kritere të të çmuarit të gjërave aplikojini tani në jetën tuaj. Cila mund të jetë vlera më e lartë e përdorimit të jetës? Kjo pyetje mund të bëhet kollaj, por përgjigja për të nuk është gjithmonë e lehtë të përcaktohet. Për shembull, ty të pëlqen të luash golf, por, në qoftë se nuk je në gjendje të realizosh gjuajtje të vështira, atëherë harroje se mund të bëhesh profesionist në atë sport. Dikujt tjetër i pëlqen të bëjë fotografi, por, po nuk pati aftësitë teknike dhe instinktet e duhura natyrale, nuk ia vlen që të përpiqet për karrierë në atë profesion.

Duke vëzhguar jetën time, unë arrita në përfundimin se kam qenë i përshtatshëm për dy gjëra: për luftë (kam luftuar në Vietnam) dhe për shitblerje tokash e fermash bujqësore. Por asnjërën prej tyre nuk e praktikoj më sepse arrita në përfundimin se me to nuk i bëja përdorimin më të mirë të mundshëm jetës sime.

Jo shumë kohë më parë lexova një thënie të Oswald Chambers, që më vuri në mendime:

"Njerëzit mendojnë se Perëndia i çon dëm shenjtët e vet. I vendos ata në vendet më të pakuptimta. Dhe pastaj themi, ‘Perëndia më ka caktuar këtu sepse këtu unë jam i dobishëm për të.’ Por Jezusi nuk mendoi kurrë se si dhe se ku jeta e tij mund të përdorej më mirë (Ai përfundoi i kryqëzuar). Perëndia i vendos shenjtorët e Tij atje ku ata mund t’i sjellin Perëndisë më shumë lavdi dhe ne nuk jemi në gjendje të dimë se ku është ky vend.

Gjatë kohës që kaloi në këtë tokë, Jezusi çfaqi shumë aftësi e talente, por nuk e përcaktuan ato qëllimin e jetës së tij. Ky qëllim prirej vetëm drejt një gjëje, “që të njihte vullnetin e Perëndisë dhe t’i bindej atij” (Gjoni 5:30; 6:38-40; 15:10; Marku 12:28-30).

Duke i bërë vetes pyetjen se cili do të ishte përdorimi më i mirë që mund t’i bëhej jetës sime, kam arritur në përfundimin se më e mira e të mirave do të ishte që të mësoja se si ta njihja Krishtin më nga afër dhe se si të jetoja në Të në mënyrë sa më të vullnetshme. Për mendimin tim asgjë nuk është më me vlerë dhe më shpërblyese se sa kjo!

Po ti? A ke ti një vizion përjetësie që t’i jap flakë pasionit tënd tokësor? Të gjithë mbajmë mbi vete përgjegjësitë e punës e jetës së përditshme, por edhe ato duhen parë nën këndvështrimin e përjetësisë. Te Efesianëve 2:10 thuhet, “Jemi vepra e Perëndisë, e krijuar në Krishtin Jezus për të bërë vepra të mira, të cilat Perëndia na i ka caktuar paraprakisht për t’i bërë.” A je i ndërgjegjshëm për “veprat e mira” që duhet të bësh sipas caktimit që ka bërë Perëndia për ty?

Ken Korkow jeton në Omaha, Nebraska, U.S.A., ku shërben si drejtor rajonal për CBMC. Kjo pjesë është adaptuar nga rubrika “Fax of Life” që ai e shkruan çdo javë. Përdoret me leje.

CBMC INTERNATIONAL: President: Robert Milligan

1065 N. 115th Street, Suite 210 ▪ Omaha, Nebraska 68154 ▪ U.S.A.

TEL.: (402) 431-0002 ▪ FAX: (402) 431-1749 ▪ E-MAIL: info@cbmcint.org

Për çdo pyetje drejtohuni tek: www.cbmcint.org

Reflektim/Diskutime Pyetje

 1. Ai e kishe dëgjuar më parë konceptin e “përdorimit më të mirë të mundshëm”? A e gjen ekuivalentin e këtij koncepti në punën që bën?
 2. A të ka shkuar në mend ta pyesësh veten në lidhje me përdorimin më të mirë të mundshëm të jetës tënde? Nëse po, në ç’përfundim ke arritur? Në se jo, atëherë si do të përgjigjeshe po të ta bënte dikush këtë pyetje?
 3. Z. Korkow thekson se përgjigja e tij ndaj kësaj pyetjeje përqendrohet te marrëdhënia e tij e drejtpërdrejtë me Perëndinë. Ç’mendim ke ti?
 4. Si e kupton ti thënien e Oswald Chambers se “Perëndia i çon dëm shenjtët e vet duke i vendosur ata në vendet më të pakuptimta”? A të duket e vërtetë kjo? A do të ishe dakord me mendimin se ai që Perëndia e quan si “përdorim të mirë”, s’ka të bëjë fare me këndvështrimin pragmatik të njerëzve mbi jetën? Pse, ose pse jo?

Shënim: Po ta kesh Biblën dhe ke dëshirë të lexosh më shumë në lidhje me këtë temë, shiko vargjet si më poshtë:

Psalme 139:13-16; 1 Korintasve 3:9; Filipianëve 3:7-10; 2 Timoteut 2:15, 3:16-17

TË JETOSH I KËNAQUR ME DOBËSITË E TUA

MANNA E SË HËNËS
18 Korrik, 2011

 

Nga Robert D. Foster

Nga të gjitha frikërat që përjetojmë, më e madhja është frika nga plakja. Disa muaj më parë mbusha 91 vjeç. Ndonëse disa njerëz këtë moshë mund ta quajnë të tejshtyrë, unë e shoh si fazën më të fundit të asaj aventure të madhe që quhet jeta ime.

TË BËHESH I MADH DUKE NDIHMUAR TË TJERËT QË TË BËHEN TË MËDHENJ

MANNA E SË HËNËS
11 Korrik, 2011

Nga Rick Boxx

Duke bërë hulumtime në lidhje me “udhëheqësin shërbyes”, lexova një thënie të profesoreshës J. Carla Northcutt: "Qëllimi i shumë liderëve është që t’i bëjnë njerëzit të kenë më shumë respekt liderin. Qëllimi i liderëve të mëdhenj është që t’i ndihmojnë njerëzit që të kenë me shumë respekt për veten e tyre”. Ja vlen të ndalemi pak mbi këtë thënie.

DEKLARATA E LIRISË – NË MJEDISIN E PUNËS

MANNA E SË HËNËS
4 Korrik, 2011

 

Nga Robert J. Tamasy

Data zyrtare e kësaj Manne është 4 Korrik. Në shumë vende të botës kjo është një ditë si gjithë të tjerat, por, siç mund ta dini, 4 korriku në SHBA është festa e Ditës së Pavarësisë. Ai përkujton atë ditë të vitit 1776 kur “kolonitë” shpallën shkëputjen nga sundimi britanik.

A I KE TË ARDHURAT MË TË MËDHA SE SHPENZIMET?

MANNA E SË HËNËS
27 Qershor, 2011

Nga Robert J. Tamasy

Të ardhura dhe shpenzime. Kredite dhe debite. Depozita dhe tërheqje. Këto terma përdoren në biznes dhe në botën profesionale për të matur atë që quhet “taban sigurie”. Po i mbajte të ardhurat në një nivel më të lartë se shpenzimet, po akumulove kredite më shumë se debite dhe, po pate më shumë kapital gjendje se sa në proces qarkullimi, atëherë mund të thuhet se biznesi yt është në rregull.

SI TA RUASH MOTIVIMIN EDHE KUR NDJEHESH I SFILITUR

MANNA E SË HËNËS
20 Qershor, 2011
Shalom Media, Tiranë.

Nga Dr. Rick Warren

Ka një thënie e cila përdoret në sport por që I shkon shumë mirë për shtat çdo përpjekjeje që bëhet në jetën dhe punën e përditshme: “Nuk është çështja se si e fillon diçka, por si e mbaron atë.”

KOTËSIA E RENDJES PAS LUMTURISË

MANNA E SË HËNËS
13 Qershor 2011
SHALOM MEDIA, Tiranë.

Nga Robert D. Foster

Në Kongresin vjetor të Asamblesë së Popullit, kryeministri i Kinës i porositi kuadrot e partisë e të shtetit që të bëjnë një përpjekje me goditje të përqendruar për t’i bërë njerëzit të lumtur. Ne atë vend të madh e të fuqishëm fjala LUMTURI u bë fjala e ditës, u bë parulla e re e mitingjeve e cila zëvendësoi parullën e mëparshme që ishte fjala “Harmoni”.

DREJTUESI DISPONIBËL PËR PUNONJËSIT

MANNA E SË HËNËS
6 Qershor, 2011

Nga Rick Boxx

Një artikull i së përditshmes ekonomiko financiare The Wall Street Journal,  bënte fjalë për një praktikë të habitshme që po zbatohej nga disa drejtues. Sipas artikullit, ata marrin në punë një “shef personeli”, person ky që  merret drejtpërdrejt me punonjësit, duke i dhënë mundësi shefave të mëdhenj  që t’iu përkushtohen më shumë çështjeve më thelbësore të kompanisë.

PROBLEMET QË DALIN KUR TË VENDOSIN NË PIEDESTAL

MANNA E SË HËNËS
30 Maj, 2011
Shalom Media, Tiranë
.   

 

Nga Robert J. Tamasy

Kush janë heronjtë tanë – ata njerëz të cilët ti i admiron pa masë, ata individë të cilëve do të deshe t’u ngjasoje?

Të gjithë kemi njerëz që i respektojmë, burra dhe gra që,  për nga niveli i tyre i lartë moral dhe profesional, janë të denjë  për t’u imituar. Por me heronjtë ka një problem: ashtu si ne, ata janë njerëz dhe, si të tillë, nganjëherë bëjnë gabime, të cilat fillojnë që nga mos vlerësimi i duhur i situatave e shkojnë deri në sjellje brutale. Kur ndodhin të tilla gjëra, ne ndjehemi të zhgënjyer e madje të tradhtuar prej tyre,  për shkak se ata (heronjtë) nuk e kanë plotësuar deri në fund pritshmërinë tonë.

ASORTIMENTE PËR NJË FORMULË FITUESE

MANNA E SË HËNËS
23 Maj, 2011
Shalom Media

 

Nga Jim Lange

Një e vërtetë e padiskutueshme jetësore – sidomos në biznes dhe në botën profesionale – është fakti se “disa gjëra ndodhin vetvetiu”, pa ndonjë arsye të dukshme dhe në mënyrë krejt të pashpjegueshme. Për shembull:

‘KAPE DITËN’ – FILLO QË SOT!

MANNA E SË HËNËS
16 Maj, 2011
Shalom Media
Nga: Robert D. Foster
Në filmin “Shoqëria e Poetëve të Vdekur,” aktori Robin Williams luan rolin e një profesori të letërsisë në kolegj, një tip disi ekscentrik. Ngjarjet zhvillohen në shkollën prestigjioze të Welton-it. Ditën e parë të shkollës, profesor Williams-i i çon nxënësit në godinën e administratës së shkollës dhe i ndal para një stende xhami ku ishin vendosur fotografitë e heronjve të dalë prej kësaj shkolle në të kaluarën

 
Williams-i  i pyet nxënësit: "Çfarë dëgjoni t’ju pëshpëritin këta?"
 
Gjithë të rinjtë, shumica nxënës të vitit të parë, ia ngulin sytë stendës prej xhami, por nuk iu vjen asgjë në mend që të mund t’i përgjigjen pyetjes.
 
Kur e kupton se nxënësit janë hutuar nga pyetja e tij, Williams-i e jep vetë përgjigjen: “Secilit prej jush, ata i thonë:  ‘CARPE DIEM.’"(në shqip lexohet: KARPE DIEM, me theksin te germa “I”. Shën. Përkth.)
 
Pastaj  ai vazhdon: "Kape ditën! Udhëheqësit e djeshëm nuk janë më. Ata nuk kanë mundësi të ndikojnë në ndryshimin e realitetit tonë. Ju duhet ta kapni ditën. Është koha e duhur, nevojat janë të mëdha dhe mundësitë janë të jashtëzakonshme."
Profesor Williams-i e mbyll fjalën e tij me këtë frazë tronditëse:” Unë nuk dëgjoj një pëshpërimë, unë dëgjoj një gjëmim trumbete: ‘CARPE DIEM!’”
          
Me përjashtime të vogla, në botën e sotme të biznesit mungojnë përgjithësisht njerëzit që kanë të tilla nxitje të fuqishme drejt një qëllimi të caktuar. Carpe diem, këto fjalë në latinisht që sfidojnë këdo që i dëgjon, janë një thirrje - për njerëzit e aftë për të sjellë ndryshimin -  për të shumëfishuar mundësitë që u jepen, janë kufij të rinj për të testuar guximin e tyre. Në botën e sotme të biznesit ato përbëjnë hallkën që i mungon zinxhirit që siguron një atmosferë të qëndrueshme dhe te frytshme pune.  
 
Unë sot do të hedh një sfidë. Kjo sfidë është  për ju, që brenda javës, të shikoni se ku janë mundësitë e reja, ku janë kufijtë e rinj që duhet t’i vini vetes. Por kjo sfidë nuk përballohet pa luftuar disa beteja. Mos u sprapsni! Në shekullin e 8 para Krishtit, Perëndia Krijues i Izraelit i tha kështu popullit të tij: "Carpe Diem. Unë ju nxora nga Egjipti dhe e munda ushtrinë egjiptiane. Tani unë dua të bëj një gjë akoma më të madhe. Po mendoj për një ‘eksod’ të ri'"!
 
Në Testamentin e Vjetër të Biblës thuhet, "Mos kujtoni më gjërat e kaluara – ato s’janë asgjë në krahasim me ç’ka do të bëj! Unë do të bëj diçka krejt të re. Nuk e shikoni që kam filluar ta bëj? A nuk e shikoni? Do të hap një rrugë përmes natyrës së virgjër të botës" (Isaia 43:18-19).
 
Më lejoni t’ju them se nga mund t’ia filloni qysh sot: Rreshtohuni krah Perëndisë! Vështroni se si Ai ia ka hyrë punës për të mirën tuaj. Ashtu siç tha në film aktori Robin Williams – por me shumë më tepër autoritet – Perëndia po ju thotë, “CARPE DIEM!”
 
Marrë dhe adaptuar nga “Take Two on Monday Morning”, shkruar nga Robert D. Foster.  Materiali mund të riprodhohet falas, por duke përmenduar autorësinë. Për pyetje dhe komente shkruani në: 29555 Goose Creek Rd, Sedalia, CO  80135, U.S.A., ose dërgoni faks në: (303) 647-2315. Kohët e fundit Z. Foster festoi 91 vjetorin. Besnik ndaj thirrjes së tij, ai vazhdon ta “kapë ditën” çdo ditë.  
 
CBMC INTERNATIONAL:  President Robert Milligan, 065 N. 115th Street, Suite 210 ▪ Omaha, Nebraska 68154 ▪ U.S.A. TEL.: (402) 431-0002 ▪ FAX: (402) 431-1749 ▪ E-MAIL: info@cbmcint.org   Për kërkesa ose ndryshim të adresës tuaj drejtohuni te: www.cbmcint.org
 
Reflektim/Diskutime Pyetje
 1. Para se të lexonit këtë Manna të së Hënës, a e kishit dëgjuar frazën latine “Carpe diem” – “Kape ditën”? Ç’kuptim kanë këto fjalë për ty?
 2. Mendo një ditë tënden të zakonshme. A ke ndaj saj një qasje të tipit “carpe diem” në lidhje me mundësitë që ajo të ofron, apo zbaton një qasje të tipit “ le të bëhet ç’të bëhet” sipas vargjeve të njohura “que será, será” – “whatever will be, will be”?
 3. Cili mund të jetë ndryshimi në jetën tënde në rast se ndjek parimin “carpe diem” si burim frymëzimi për të qenë, ti vetë, promotor i ndryshimeve në shtëpi, në punë, në komunitet, madje edhe në botë?
 4. Z. Foster e mbyll këshillën e tij duke thënë se ti duhet të rreshtohesh krah Perëndisë duke qenë i ndërgjegjshëm se Perëndia është tepër i interesuar dhe tepër i përfshirë në atë çka ti bën dhe se ai do të t’i japë  mundësitë dhe aftësinë që ti ta kryesh misionin tënd. A e beson këtë? Pse e beson, ose, pse nuk e beson?
SHËNIM: Për pasazhe të tjerë mbi këtë temë mund të shikoni te:
Predikuesit 1:3-17, 9:10; Veprat e Apostujve 1:7-8; Efesianëve 5:15-16; Kolosjanëve 3:17,23-24

TË NDRYSHOSH – TË RINOVOSH MENDIMIN

MANNA E SË HËNËS
9 Maj, 2011
Shalom Media

Nga Dr. Rick Warren

Në mardhëniet e punës, të familjes, në veprimet e përditshme etj, secili prej nesh ka diçka në veten e vet që do të donte ta ndryshonte.  Për të mundur të ndryshosh jetën, së pari, duhet të ndryshosh mënyrën e të menduarit. Çdo sjellje motivohet nga një besim i caktuar dhe çdo veprim nxitet nga një mendim.

RRËNJË TË THELLA PËR TË PËRBALLUAR STUHITË E JETËS

MANNA E SË HËNËS
2 Maj, 2011
Shalom Media

Nga: Robert J. Tamasy

Kohët e fundit nëpër zonën tonë kaluan një seri tornadosh të vogla. Nuk pati viktima, por një numër shtëpish u dëmtuan rëndë sidomos nga goditja e pemëve që u shkulën nga rrënjët.  Kjo ngjarje më kujtoi fjalët e një biznesmeni japonez mbasi kishte kaluar një uragan.

HALLKA DELIKATE NE ZINXHIRIN E INTEGRITETIT MORAL TE NJE KOMPANIE

MANNA E SE HENES
25 Prill, 2011
Shalom Media

Nga Rick Boxx

Shumë kompani e radhisin “Integritetin” ne listën e vlerave morale bazë që shërbejnë për drejtimin e punëve të përditshme. Mirëpo, përpjekjet e tyre të admirueshme për të krijuar një kulturë të mirëfillte organizative,  mund të dëmtohen rende edhe nga një punonjës i vetëm që shkon ne drejtim të gabuar.

ISHTE VDEKJA E NJË VIZIONI - APO ÇFARË?

MANNA E SË HËNËS
18 Prill, 2011
Shalom Media

Nga Robert J. Tamasy

Imagjinoje veten antar të udhëheqjes më të lartë administrative të një firme që qëndron në pararojë të zhvillimit të teknologjive të reja, të cilat kanë ndikim në transformimin e jetës së miliona njerëzve.Presidenti i saj është një njeri magnetik, energjia e të cilit i frymëzon të gjithë ata që e pasojnë drejt një të ardhmeje të begatshme.

FORCA – DHE RREZIKU – I FJALËS SË FOLUR

MANNA E SË HËNËS
11 Prill, 2011
Shalom Media

Nga: Robert D. Foster

Josiah Wedgwood (Joziah Uexhuud), prodhuesi anglez i poçerive të famshme  Wedgwood, po i tregonte punishten një fisniku. Ata i shoqëronte një nga punëtorët, një djalë në moshë fare të re. Fisniku nuk merrte vesh nga ajo punë dhe fliste me  zotin Wedgwood duke përdorur një gjuhë vulgare.  Fillimisht djaloshi u trondit nga gjuha që përdorte fisniku. Pastaj qëndrimi i tij ndryshoi katërcipërisht. Ai filloi të argëtohej  nga shakatë e tij pa kripë dhe madje po qeshte me të madhe.   

QASJA ËSHTË GJITHÇKA

MANNA E SË HËNËS
4 Prill, 2011
Shalom Media

Nga Robert J. Tamasy

“Ke qasjen e duhur për ta përballuar këtë.”  “Duhet patjetër  të ndryshosh qasjen. E ke jo të mirë!” Këto dy përcaktime janë diametralisht të kundërta me njëra tjetrën, por na bëjnë të mendojmë për vlerën e qasjes në mënyrën se si përballojmë përgjegjësitë në punën e përditshme. Në qoftë se ke arsimin e duhur, ke aftësitë e duhura, ke përvojë dhe të jepen edhe mundësitë, normalisht duhet që suksesi të mos mungojë.

ARTI FISNIK I TË UDHËHEQURIT ME PËRULËSI

MANNA E SË HËNËS
28 Mars, 2011
SHALOM MEDIA

Nga: Rick Boxx

Kam dëgjuar shpesh drejtues biznesi që flasin me admirim për ndonjë koleg ose punonjës të veçantë. Të gjithëve na pëlqen të vlerësohemi sidomos kur fjalët e mira vijnë nga ata me të cilët punojmë. Por, shumë kohë më parë, më bënë përshtypje në mënyrë të veçantë  fjalët e një kamerieri që shërbente në sallën ku unë po mbaja një ligjëratë. 

SI TË PËRBALLEMI ME TË ARDHMEN E PAQARTË

MANNA E SË HËNËS
21 Mars, 2011
SHALOM MEDIA

Nga Dr. Rick Warren

Pavarësisht se çfarë thonë anketuesit, analistët dhe parashikuesit, asnjë nuk mund ta parashikojë me saktësi se çfarë do të ndodhë në të ardhmen. Edhe parashikimet më të mira nuk janë gjë tjetër veçse hamendësime te shprehura bukur. Në botën e sotme ndryshimet ndodhin më shpesh, më shpejt dhe thuajse në mënyrë të papritur. Të bësh biznes në këtë mjedis do të thotë, siç shprehet analisti Michael Annison (Majkëll Anison) "Të menaxhosh vorbullën e ciklonit."  E si mund të garantohet suksesi kur e ardhmja është kaq e pasigurt?
Bibla na jep tre parime të rëndësishme që ndihmojnë për t’u përballur me të ardhmen:

SFIDA E TË RUAJTURIT TË QARTËSISË

MANNA E SË HËNËS
14 Mars, 2011
SHALOM MEDIA

Nga Jim Mathis

Më pati bërë shumë përshtypje një pjesë komike,  e cila kishte në qendër të saj  një personazh që e kishte të vështirë të përqendrohej në kryerjen e një detyre të caktuar. Duke hasur në dështime të njëpasnjëshme, ai nuk pushonte së ankuari  se e kishte të pamundur  të përqendrohej mjaftueshëm.

PROBLEMI I TË QËNIT PA PROBLEME

MANNA E SË  HËNËS
7 Mars, 2011
SHALOM MEDIA
Nga Robert J. Tamasy
Sa shumë do të deshe që të kishe një javë pa probleme ose pa sfida të rëndësishme? Ose të paktën një ditë të vetme? S’ka ditë që të zgjohemi në mëngjes dhe të mos na dalë ndonjë problem. Mund të zgjohemi jo mirë me shëndet . Duke shkuar për në punë fillon shiu, por ti kujtohesh që e ke lënë çadrën në shtëpi. Fillon punën me mendimin që e ke vënë atë përpara dhe gjithçka do ta përfundosh para afatit kur, papritur, merr vesh se një koleg  nuk e ka mbaruar pjesën e tij,  pa të cilën ti nuk e përfundon dot tënden.

PAPUNËSIA: TË EKSPLOROSH “UJRAT E THELLA” TË SË ARDHMES

MANNA E SË HËNËS
28 shkurt, 2011

SHALOM MEDIA

Nga Rick Boxx

Për shkak të  papunësisë që, gjatë dy vjetëve të fundit, është bërë   shumë problematike në qytetin tonë,  gjithnjë e më shpesh më është dashur që t’i kushtoj kohë këshillimit të njerëzve në lidhje me fatet e karrierave të tyre.  Humbjen e punës njerëzit e përjetojnë  në mënyrë tmerruese  e shkatërruese, por , nga ana tjetër kjo situatë përbën  një mundësi të shkëlqyer për të rivlerësuar veten, për të parë anët  e dobëta dhe të forta të personalitetit si dhe për të reflektuar mbi qëllimin që i ka caktuar Perëndia jetës tënde.

MOS NGURRO TË SHFAQËSH MËSHIRË

MONDAY MANNA
21 Shkurt, 2011
SHALOM MEDIA

Nga  Dr. Rick Warren
Në një marrëdhënie të vërtetë njerëzore ku ekziston përkrahja reciproke njerëzit përjetojnë elementin mëshirë. Bashkësitë e sinqerta njerëzore  janë mjedise plot hir ku gabimet nuk përmenden pafundësisht,  por falen dhe harrohen. Miqësia e vërtetë mbretëron atëherë kur ndjenja i mëshirës dominon mbi atë të drejtësisë.

SHPALLJA E “DEKLARATËS SË PAVARËSISË”

MANNA E SË HËNËS
14 Shkurt, 2011
SHALOM MEDIA

Nga: Robert J. Tamasy

A e keni vënë re se fëmijët e rritur mezi  presin që të dalin më vete e të fitojnë pavarësi nga prindërit? Të miturit, natyrisht janë plotësisht të varur, por kur ata arrijnë një moshë të caktuar, zakonisht jo më shumë se dy vjeç, në mënyrë instiktive fillojnë të shfaqin shenjat e para të “deklaratës së pavarësisë”.

TË GJESH NDIHMË NGA “PRITJA”

MANNA E SË HËNËS
7 Shkurt, 2011
SHALOM MEDIA

Nga Robert D. Foster

Askujt nuk i pëlqen të presë. Nervat na acarohen kur qëndrojmë në radhën e gjatë te kasa në supermarket, kur jemi të detyruar të “zhvishemi” për kontroll në aeroporte, kur shohim me padurim orën që duket sikur nuk ecën  ndërsa presim radhën për vizitë te mjeku në ambulancë ose kur bllokohemi në trafikun e pafund të qyteteve të mëdha. 
Kultura e sotme përshkohet nga ideja e shpërblimit të menjëhershëm. “E dua tani filan gjë!” Teknologjia moderne na ndihmon për shpejtësi në gjithçka sidomos në marrjen e informacionit nëpërmjet internetit, e-mail-it, telefonave celularë etj. Në saje të transmetimeve satelitore, televizioni na jep mundësi që t’i shohim në kohë reale fatkeqësitë e botës. Sot njerëzit më të stresuar janë ata që nuk jetojnë dot pa bërë vazhdimisht diçka. Sipas tyre nuk mjafton vetëm të EGZISTOSH, duhet të BËSH! Kjo ka qenë situata psikologjike në të cilën ndodhesha edhe unë vite më parë.

TË UDHËHEQËSH ME URTËSI

MANNA E SË HËNËS
Për përsosjen e moralit
Janar 31, 2011
SHALOM MEDIA

Nga Rick Boxx

Shumica e drejtuesve kryesorë të bizneseve kanë rreth vetes këshilltarë të cilët iu paraqesin idetë dhe trendët më të fundit të të bërit biznes. Por trendët vijnë dhe shkojnë duke zëvendësuar njëri tjetrin me shpejtësi, gjë që tregon pikërisht mos qëndrueshmërinë e tyre. Të qëndrueshëm mbeten vetëm konfuzioni dhe praktikat e dyshimta të të bërit biznes, të cilat nuk e kanë kaluar sprovën e urtësisë shekullore të mendimit njerëzor.

Wes Cantrell (Ues Kentrëll), ish drejtuesi më i lartë ekzekutiv i një kompanie me buxhet prej 14 miliardë dollarësh, e cila prodhon makina fotokopjuese që shiten në të gjithë botën, ka pasur mundësi të pakufizuara për të venë në jetë të tilla ide dhe trende novatore.  Por ai ndoqi një rrugë krejt tjetër. Duke folur në një takim biznesmenësh, Cantrell bëri një pohim të cilin disa prej dëgjuesve mund ta kenë perceptuar si të çuditshëm. Ai tha se parimet e biznesit dhe stili i tij menaxhues buronin nga Dhjetë Urdhërimet.

Në vend që të bazohej në praktika biznesi që ndryshojnë sipas erërave të kohës, ai pati aftësinë që ta drejtonte kompaninë në mënyrë të qëndrueshme duke vënë në jetë “urdhërime” të cilët i kanë rezistuar sfidave të panumërta të mijëvjeçarëve. Në Psalmin 119:98-99 mësojmë kështu, "Urdhërimet e tua më bëjnë më të mençur se armiqtë e mi, sepse ato janë gjithnjë me mua. Kam më tepër zgjuarsi se pleqtë sepse respektoj urdhërimet e tua."

Dhjetë Urdhërimet shfaqen në dy vende në Testamentin e Vjetër të Biblës, te Eksodi 20:1-17 dhe te Ligji i Përtërirë 5:6-21. Tre urdhërimet e parë kanë të bëjnë me marrëdhëniet e njeriut me Perëndinë; shtatë të tjerët përmbajnë parime që mund të zbatohen shumë mirë në çdo mjedis biznesi. Urdhërimi i katërt, p.sh. na udhëzon që të respektojmë ditën e Shabatit. Me fjalë të tjera, ai na kujton se po të punojmë natë e ditë pa pushim, pa bërë asnjë çlodhje, ne do të sfilitemi si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Askush prej nesh nuk ka problem me shumicën e urdhërimeve. Më të vështirët janë ata urdhërime që kërkojnë në mënyrë ekskluzive vetëm adhurim dhe bindje ndaj Perëndisë. Për ateistët dhe agnosticistët këto urdhërime përbëjnë pengesa të pakapërcyeshme. Por Shkrimet  e Shenjta na japin edhe motivimin për t’iu bindur rregullave të Perëndisë: “Kini kujdes të zbatoni në praktikë të gjitha urdhërimet që po ju jap sot, me qëllim që të jetoni, të shumoheni dhe të pushtoni vendin që Zoti u betua t’ua japë etërve tuaj” (Ligji i Përtërirë 8:1).

Çfarë do të ndodhte në rast se një konsulent si ata që u përmendën më sipër do të vinte në zyrën tënde dhe, me bindje të plotë, do të të thoshte, “Në rast se zbaton ato që të them unë, biznesi yt do të fuqizohet dhe begatohet dhe ti do të përjetosh një sukses të paparë.” A nuk do të uleshe të paktën e t’i merrje në shqyrtim rekomandimet e tij dhe të shikoje nëse ato përputheshin me misionin dhe traditën e kompanisë tënde?

Por këtu del edhe problemi. Javën tjetër, muajin tjetër ose vitin tjetër, dikush tjetër do të të trokasë në derë me premtime të ngjashme duke pretenduar se rekomandimet e tij janë më të mirat në botë. Ashtu është. Trendët dhe teknikat vinë e shkojnë si në botën e biznesit ashtu edhe në fusha të tjera të jetës. Por ndryshe nga ato, Dhjetë Urdhërimet kanë qenë prezentë prej mijëra vjetësh dhe mbetën të patundura si udhëheqje për veprim në punë e në jetë.  

Të drejtosh një organizatë biznesi kërkon urtësi mendimi. Në qoftë se do të kesh avantazh ndaj konkurrentëve, duhet të kesh mençurinë që ta kuptosh këshillën e Wes Cantrell-it, e cila parakupton studimin dhe zbatimin e Fjalës së Perëndisë, Biblës, në biznes dhe në jetën personale. Në këtë drejtim Dhjetë Urdhërimet janë një fillim shumë i mirë.

Copyright 2010, Integrity Resource Center, Inc. Adaptuar me lejen e "Integrity Moments with Rick Boxx," komente mbi çështje të integritetit moral në biznes nga këndvështrimi i Krishterë. Për të ditur më tepër mbi Integrity Resource Center (IRC), ose për të përcaktuar se në çfarë mase ti vetë i ndjek parimet e Perëndisë në biznesin tënd, provo pa pagesë testin FIRE  në vebsajtin  www.integrityresource.org.

CBMC INTERNATIONAL:  President: Robert Milligan
1065 N. 115th Street, Suite 210 ▪ Omaha, Nebraska 68154 ▪ U.S.A.
TEL.: (402) 431-0002 ▪ FAX: (402) 431-1749 ▪ E-MAIL: info@cbmcint.org
  Për cdo pyetje drejtohuni tek: www.cbmcint.org

Reflektim/Diskutime Pyetje

 1. Sa prej Dhjetë Urdhërimeve mund të mbash mend përmendësh? Në qoftë se ke një Bibël, shfletoje dhe shiko se cili të duket i padëgjuar më parë prej teje.
 2. Çfarë mendon për konceptin e ndërtimit të parimeve të biznesit mbi bazën e Dhjetë Urdhërimeve? Shpjegoje përgjigjen.
 3. Disa ekspertë janë të mendimit se nuk është e thënë që njeriu të jetë besimtar që të gjejë vlera te Dhjetë Urdhërimet. Shikoji të gjitha me radhë dhe përpiqu t’i perifrazosh në atë mënyrë që t’i përshtaten mjedisit të biznesit tënd. Për shembull, Urdhërimi i Pestë, “Nderoje babanë dhe nënën…” mund të riformulohet kështu: “Ki respekt për autoritetin…” Si do t’i perifrazoje urdhëresat e tjera në mënyrë që t’i përshtatesh traditës dhe misionit të biznesit tënd?
 4. Cili do të ishte ndryshimi në vendin tënd të punës në rast se të gjithë do të binin dakord që t’i vendosnin Dhjetë Urdhërimet në bazën e parimeve të veprimtarisë? Pse mendon se njerëzit nuk do të ishin dakord për ta bërë këtë?  Po ti vetë, si mendon?

SHËNIM: Në rast se e ke Biblën dhe do të deshe të lexoje më shumë në lidhje me këtë temë, drejtoju pasazheve si më poshtë:

Ligji i përtërirë 6:1-9; Mateu 22:36-40; Gjoni 13:34-35; 1 Gjoni 2:7-8, 3:11-24

TË MOS TUNDOHEMI

MANNA E SË HËNËS
Për përsosjen e moralit
Janar 24, 2011

 

Nga: Robert J. Tamasy

Është e pamundur të mbyllim sytë para asaj që po ndodh mjaft shpesh këto kohë: liderë të njohur, politikanë, drejtues të biznesit, figura të sportit madje edhe klerikë që kryejnë akte në kundërshtim me etikën ose që përfshihen në skandale të mëdha. Dridhemi kur  dëgjojmë të tilla gjëra dhe me ankth pyesim veten se deri ku mund të shkohet kështu.

SHTATË SEKRETET E SUKSESIT

MANNA E SË HËNËS
Për përsosjen e moralit
në punë e në jetë
Janar 17, 2011
SHALOM MEDIA

Nga Rick Warren

Ka shumë tregues për ta përcaktuar atë që quhet sukses: pozitë shoqërore, pozitë administrative, gradime, para etj. Por një nga treguesit më të rëndësishëm të suksesit është aftësia influencuese d.m.th. ndikimi që individë të caktuar ushtrojnë mbi njerëzit rreth tyre në punë, në komunitet ose në familje. Çfarë ndryshimi sjellin ata në jetën e të tjerëve?
Në këndvështrimin historik dhe shpirtëror vihet re se të paktë kanë qenë ata si apostulli Pal që kanë pasur ndikim tek të tjerët nëpërmjet mënyrës se si e kanë jetuar jetën e tyre. Jeta e Palit përshkruhet në Testamentin e Ri të Biblës ku tregohet se, nga fund i saj, Pali, megjithëse shumicën e udhëtimeve i bëri më këmbë, ishte shumë efektiv në përhapjen e besimit të krishterë nëpër të gjithë Perandorinë Romake. Mendoni se sa shumë volum pune do të kishte kryer ai në rast se do të ishte i pajisur me telefon celular ose me faks! 

LLOJET DHE NIVELET E PËRKUSHTIMIT

MANNA E SË HËNËS
Për përsosjen e moralit
në jetë dhe në punë
Shalom Media
Janar 10, 2011

 

Nga: Jim Mathis

Përkushtimi matet me nivele dhe ata ndryshojnë midis tyre. Analogjia ime e preferuar për të ilustruar ndryshimet bëhet me vezët dhe proshutën që përgatis në mëngjes. Për pulat që kanë bërë vezët mund të thuhet se ato janë “të përfshira” në këtë proces, por për derrin, prej mishit të të cilit është prodhuar proshuta, nuk mjafton të thuhet se “është përfshirë”. Ai i është “përkushtuar” me gjithsej përgatitjes së mëngjesit tim!

TË NDËRTOSH NJË BIZNES ME BESUESHMËRI TË LARTË

MANNA E SË HËNËS
Për përsosjen e moralit
në punë e në jetë
Janar 03, 2011

Nga: Rick Boxx

Agjensia Edelman, e cila ka bërë kërkime shkencore për një sërë çështjesh që kanë të bëjnë me tregun global, kohët e fundit përfundoi një studim  ku  një numër njerëzish ftohen të japin mendim mbi nivelin e besimit që ata kanë te drejtuesit dhe kompanitë e tyre.