headerphoto

KOHA PËR PËRMIRËSIMIN E VETES

MANNA E SË HËNËS
Për përsosjen e moralit
në punë e në jetë
Dhjetor 27, 2010
 

Nga: Robert J. Tamasy

Herë pas here shkoj në një supermarket dhe shoh ndonjë produkt që e blej shpesh në të cilin shënohet “i ri dhe i përmirësuar”. Shpesh kjo gjë më bën të qesh me vete sepse, në thelb, kjo do të thotë se, derisa pa bërë përmirësimin e reklamuar, prodhuesi më ka shitur një produkt me cilësi që paskish pasur nevojë për përmirësim. Në të njëjtën kohë ndjehem mirënjohës për faktin se ata i kanë hyrë punës për të bërë ndryshimet e nevojshme në atë produkt.

STRATEGJIA E “MARKETINGUT” QË PËRDORI PERENDIA

MANNA E SE HENES
Per persojen e moralit
ne pune dhe ne jete
Dhjetor 20,2010

 

Nga: Robert J. Tamasy

Marketingu është gjithçka. Kështu na kanë thënë të paktën. Duhet të identifikohesh me konsumatorin. Të gjesh një vend në treg për produktin ose shërbimet që ofron. Duhet të përcaktosh një logo që të mbahet mend. Duhet të jesh sa më i dukshëm dhe të mbetesh përfundimisht në mendjet e klientëve të vjetër dhe atyre potencialë, në mënyrë që, kur ata të kenë nevojë për diçka, të kujtohen menjëherë për kompaninë tënde. Objektivi është që të zësh vendin tënd në treg dhe, më tej akoma, t’ju falësh njerëzve kënaqësi. 

KUJDES NGA TUNDIMI PËR T’I RËNË PËR SHKURT GJËRAVE

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në punë dhe në jetë
Dhjetor 13, 2010

Nga: Dr. Rick Warren
Në verë familja jonë vendosi t’i kalonte pushimet duke bredhur me makinë për të vizituar gjysmën perëndimore te SHBA. Ngarkuam mikrobusin dhe u nisëm në kërkim të aventurës. Në fund të këtij udhëtimi dy javor pamë se kishim përshkuar më shumë se 5000 milje.

BUJARIA E LIDERIT

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
Dhjetor 6, 2010

Nga: Rick Boxx

Një miku im, të cilin po e quaj Xho, kishte nam të madh për bujarinë e tij ndaj shumë njerëzve të komunitetit të vet, madje edhe ndaj disave që, megjithëse nuk i njihte, iu ofronte ndihmë sapo merrte vesh se ata ishin në nevojë. Xho-ja nuk i bënte këto veprime për të fituar mirënjohjen e njerëzve, por për shkak të gëzimit që ndjente kur i jepej mundësia të përdorte një pjesë të pasurisë së tij për të plotësuar nevojat e të tjerëve.

KREATIVITETI – DHE SKEPTICIZMI

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
Nentor 29, 2010

Nga: Robert D. Foster

Një nga liderët botërorë më të respektuar të shekullit të XX ka qenë indiani Mahatma Gandi (1869-1948). Ja një prej thënieve të tij më madhështore:

                "Në fillim ata të injorojnë. Pastaj qeshin me ty.
                 Pastaj të luftojnë. Pastaj ti fiton!"

Gjithmonë më kanë pëlqyer historitë e mendimtarëve të mëdhenj, shpikësve të famshëm, atletëve të shkëlqyer dhe eksploratorëve të guximshëm. Të gjithë këta njerëz, meshkuj ose femra, të rinj ose të moshuar, minoritet ose shumicë, kanë qenë njerëz që kanë rendur pas instinktit të tyre krijues, kanë vënë në përdorim talentet e tyre dhe kanë pasur nxitjen e brendshme për t’i kthyer ëndrrat e tyre në realitet. Ja disa nga historitë e mia më të preferuara:  

PROBLEMI ME STANDARTIN ETIK TE DYFISHTE

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
NENTOR 1, 2010

Nga: Rick Boxx

Sipas dy studimeve të kryera nga Instituti për Opinionin Publik i Kolegjit Marist, vetëm 28 përqind e individëve të marrë në pyetje, 48 përqind e të cilëve ishin biznesmenë, mendojnë se njerëzit përdorin të njëjtin standard etik si në marrëdhëniet e punës ashtu edhe në jetën private. Në shumicën e rasteve mbizotëron mendimi se biznesmenët dhe një pjese e profesionisteve të biznesit ndryshe sillen në marrëdhëniet e punës dhe ndryshe në marrëdhëniet private. Kjo mund të jetë e vërtetë.

ARTI I MENAXHIMIT TË GOJËS

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
15 Nëntor, 2010

Nga: Dr. Rick Warren

 
Në qoftë se ti je një biznesmen i zakonshëm atëherë, sipas ekspertëve në fushën e komunikimit, ti:

 • Bën mesatarisht rreth 30 biseda në ditë.
 • Kalon 20 përqind te jetës duke folur.
 • Thua aq fjalë sa, në një vit, mund të mbushje 66 libra me 800 faqe secili!

AVANTAZHET E TELASHEVE TE MEDHA

Monday Manna
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
8 Nëntor, 2010

 

Nga: Robert J. Tamasy

Si po të shkon biznesi në këto momente? Po karriera? Ndoshta po të shqetëson fakti që e ardhmja duket e pasigurt… Edhe nëse tani për tani punët duken se po të shkojnë mbroth, prapë se prapë ka shumë të ngjare që gjatë viteve të fundit të kesh përjetuar e kaluar probleme serioze. Në një mënyre ose në një tjeter askush nuk i shpëton dot trilleve të fatit të keq

PROBLEMI ME STANDARTIN ETIK TE DYFISHTE

Nga: Rick Boxx

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë
NENTOR 1, 2010

 

Sipas dy studimeve të kryera nga Instituti për Opinionin Publik i Kolegjit Marist, vetëm 28 përqind e individëve të marrë në pyetje, 48 përqind e të cilëve ishin biznesmenë, mendojnë se njerëzit përdorin të njëjtin standard etik si në marrëdhëniet e punës ashtu edhe në jetën private. Në shumicën e rasteve mbizotëron mendimi se biznesmenët dhe një pjese e profesionisteve të biznesit ndryshe sillen në marrëdhëniet e punës dhe ndryshe në marrëdhëniet private. Kjo mund të jetë e vërtetë.

A MUND TË BASHKËJETOJNË PUNA ME ADHURIMIN ?

Nga: Austin Pryor

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
25 tetor 2010

 

Kur kam qënë ithtar fare i ri i Jezusit më kanë folur për rëndësinë që ka adhurimi i përditshëm ndaj Perëndisë mbi baza individuale. Dija se duhej t’i drejtohesha zemrës së Atit, duke ndarë çiltërsisht me Të shpresat dhe ëndrat, nevojat dhe shqetësimet e mia. Dija gjithashtu se sa e rëndësishme është që të dëgjosh përgjigjen e Perëndisë nëpërmjet meditimit dhe përsihatjes së fjalëve të Tij që ndodhen në Shkrimet e Shenjta. Shërbesa ime ndaj Perëndisë duhej të ishte gjithmonë e gërshetuar me udhëtimin tim pranë Tij.

MESIME QE DALIN NGA “PINJONET”

Nga: Robert D. Foster

MONDAY MANNA
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
Tetor 18, 2010

Çfare kane te perbashket njerezit e meposhtem?

      Stiven Xhobs: Biznesmen i madh amerikan, kerkues dhe shpikes ne fushen e teknologjise.
      Xheki Robinson:  Njeriu qe theu barrierat racore ne bejsbollin amerikan.
      Nelson Mandela: Ish president i Afrikes se Jugut, i cili realizoi unitetin kombetar.
      Nene Tereza: Nje bukuri e Perendise qe sakrifikoi jeten per te varferit dhe njerezit ne nevoje.

LIGJET E VJELJES – NE PUNE E NE JETE

Nga: Robert J. Tamasy

MANNA E SË HËNËS
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
Tetor 11, 2010

Për shumë prej nesh që jemi aktivë në botën profesionale dhe të biznesit, jeta e fshatit dhe e fermerëve është thuajse e panjohur. Megjithatë, shumë parime që janë thelbësore për bujqësinë, janë të zbatueshme edhe në mjedisin tonë. Për shembull, ashtu sikundër fermeri duhet ta kultivojë tokën duke përgatitur farën për mbjellje, edhe ne biznes ne duhet të “kultivojmë” klientët dhe partnerët tanë potencialë duke ndërtuar marrëdhënie dhe duke i bindur ata se “do të shërbehen më mire nga ne se sa nga ndonjë kompani tjetër konkurruese”.

A MUND TE JESH I MIRE PA PERENDINE!

Nga: Rick Boxx

MANNA E SE HENES
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
Tetor 4, 2010

Kohët e fundit lexova rubrikën “Besimi” të gazetës sonë lokale, ku një ateiste përshkruante përpjekjet e saj për t’i mësuar fëmijët se si te bëhen njerëz “te mire”, por pa iu referuar fare Biblës.

BINDJET FORMËSOJNË SJELLJEN DHE QËNDRIMET TONA

Nga: Dr. Rick Warren
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
27 Shtator, 2010

Çdo ditë në botën profesionale dhe të biznesit ne shohim – dhe shpesh i vuajmë – pasojat e veprimeve dhe marrjes së vendimeve nga njerëz të cilët nuk kanë bindje të përcaktuara dhe të qarta. Sikundër ka thënë dikush: nëse ngrihesh lart kot, ashtu, kot do të biesh poshtë.

TË GJESH MBESHTETJE KUR NDIHESH I BRAKTISUR

Nga: Robert D. Foster
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
20 Shtator, 2010

Disa javë më parë më doli gjumi në orën dy të mëngjesit i përfshirë nga një ndjenjë vetmie e madhe. Kjo ishte një ndjesi emocionale krejt e re për mua. Marioni, gruaja ime 53 vjeçare ndodhej në spital, në prag të vdekjes nga komplikacionet e sëmundjes Alzhaimer. Shpërthimin tim të brendshëm e përshkruan një shkrimtar antik në Psalme:

"I ngjaj pelikanit në pyllin e egër; Jam si bufi në shkretëtirë; Jam pa gjumë dhe si harabeli i vetmuar mbi çati” (Psalme 102: 6, 7).

Ndihesha i izoluar, i largët me miqtë e shokët, i konsumuar nga ndjesia e humbjes dhe boshllëkut. Dikush ka thënë: Jo me kot fjala “lonelinnes”, (vetmi absolute, braktisje, i shkretë) është fjala më e shkretuar e gjuhës angleze.

KUSHTOJI KOHË “MPREHJES SË SHARRËS”

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
13 Shtator, 2010

Në librin e tij “ 7 Shprehi të Njerëzve me Performancë të Lartë”, Stefen Kovej (Stephen Covey) shprehinë e shtatë e emërton: “Mprihe sharrën.” Në thelb kjo do të thotë të ndalosh punën dhe t’i japësh vetes mundësi për ripërtëritje në secilin prej katër dimensioneve kyçe të jetës: fizik, mendor, socio-emocional dhe shpirtëror.

TË SHKURTOSH FUQINË PUNËTORE PA E PRISHUR “TUFËN”

Nga: Rick Boxx
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
6 Shtator, 2010

Në botën e korporatave një praktikë që përdoret rëndom nga disa drejtues është ajo e shkurtimit çdo vit të 10 % të forcave të punës nga rradhët e punonjësve me performancën më të dobët. Megjithëse mund të duket si një përqasje efikase ndaj çështjes së eliminimit të personelit të paaftë, kjo praktikë anashkalon disa faktorë që luajnë rol të rëndësishëm siç janë menaxhimi i dobët dhe gabimi i të kërkuarit prej njerëzve që të bëjnë punë për të cilat ata nuk janë të përshtatshëm.

FORCA E NJË VIZIONI TË QARTË

Nga Robert Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
30 Gusht, 2010

Duke dashur të shkruaja dy libra mbi dy kompani të rëndësishme në fushat ku ato operojnë, pata mundësinë të njihesha me drejtuesit e tyre dhe zbulova se, megjithëse ndërmarrjet e tyre qenë krejt të ndryshme, ata kishin diçka të përbashkët. Të dy ekipet drejtuese kishin qartësi të theksuar për misionin, vlerat dhe vizionet e tyre përkatëse.

FORCA E PABESUESHME E NJË IDEJE

Nga: Robert Foster
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
23 Gusht, 2010

Gjatë vitit të kaluar kam lexuar rreth 30 libra të ndryshëm, por njëri prej tyre m’u bë shumë për zemër: Djali që korri erën, shkruar nga Uilliam Kamkvamba (William Kamkwamba) dhe Brajan Miler (Bryan Mealer). Libri bën fjalë për Billin 14 vjeçar, i cili jetonte në një fshat të vogël, të goditur nga thatësira, në Malavi të Afrikës juglindore. Ai dhe familja e tij, ashtu si gjithë të tjerët në atë fshat, nuk kishin në shtëpi as ujë të rrjedhshëm dhe as elektricitet. S’kishin para, s’kishin arsimim, s’kishin asnjë mundësi, por Billi – Uilliam Kamkavamba – kishte një ide!

RRЁFIMI: LEHTЁSIM PЁR SHPIRTIN E NJERIUT

Nga: Rick Boxx
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
16 Gusht, 2010

Shumica e lektorëve me përvojë e dinë se të zbulosh para publikut disa nga të metat personale e bën fjalimin shumë më tërheqës. I vetmi problem qëndron në faktin se, që të bësh një gjë të tillë, kërkohet një nivel i caktuar sinqeriteti dhe përulësie, nivel në të cilin shumë njerëz nuk duan të shkojnë. Ja pse unë mbeta me përshtypje të thella nga leksioni i Chip Ingram-it gjatë një aktiviteti fetar që u zhvillua në qytetin tonë.

TË GJESH PREHJE SHPIRTËRORE NË KUSHTE KAOSI

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
9 Gusht, 2010

Besoj se ju ka rastisur të shikoni ndonjë nga miset e bukura në konkurrim, të cilën, kur e pyesin se çfarë dëshire do të shprehte në rast se dëshira e saj do të plotësohej menjëherë, thotë: “Të kishte paqe të përbotshme!” Kjo është padyshim një përgjigje klishe sepse një gjë të tillë nuk ka kurrë gjasa që të ndodhë. Megjithatë, në një mënyrë ose në një tjetër, ajo shpreh aspiratën e përgjithshme të njerëzve për paqe e prehje shpirtërore. Por jetojmë në një botë ku nuk dominon paqja, por kaosi.

SHQETËSIMET E VOGLA MUND TË ÇOJNË NË PROBLEME TË MEDHA

Nga: Rick Warren
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
2 Gusht, 2010

Jo pa habi kam vënë re se si shqetësimet e vogla në punë mund të grumbullohen dhe, në fund të ditës, të kenë krijuar një problem të madh. Mijëra vjet më parë, mbreti i mençur Solomon, duke i krahasuar shqetësimet me dhelprat, ka thënë: “Na i zini dhelprat, dhelprat e vogla që dëmtojnë vreshtat” (Kantiku i Kantikëve 2:15).

FORCA E TË MENDUARIT NË MËNYRË POZITIVE

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
26 Korrik, 2010

Vite më parë kam dëgjuar presidentin e një kompanie të rëndësishme në fushën e komunikimit, i cili tregonte rrugën e tij të suksesit në biznes. Ai i përmbahej një rryme filozofike të njohur të asaj kohe që përmblidhej me fjalët “ fuqia e të menduarit në mënyrë pozitive”. Motoja udhëheqëse e saj ishte: “ti mund të arrish gjithçka që je në gjendje të mendosh dhe në të cilën beson.” Presidenti kishte blerë çdo libër që bënte fjalë mbi këtë çështje me bindjen se, po të ndërtonte në vetvete një sistem të tillë të menduari, ai do të mund të përmbushte çdo ëndërr të vetën.

PROBLEMET QË DALIN NGA DIJENITË E TEPËRTA

Nga: Jim Mathis
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
19 Korrik, 2010

Ted De Moss, president i CBMC, herë pas here përmendte shprehjen “njeri i shkolluar më shumë nga sa i përballon inteligjenca”. Këtë e thoshte me humor për të përshkruar një person që dinte shumë, por mendonte pak. Me fjalë të tjera, ai thoshte se dijenitë e shumta mund të bëhen të rrezikshme kur përdoren pa kujdes.

KE NEVOJË PËR URTI? PSE MOS IA KËRKOSH ATË PERËNDISË?

Nga: Rick Boxx
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
12 Korrik, 2010

Mendimet m’u ngatërruan teksa po përpiqesha të përfytyroja mënyrën se si t’ia kumtoja sa më saktë bordit të drejtorëve mendimet dhe ndjenjat që kisha në zemër. Si do të mundja që t’i bëja ata me dije për disa konkluzione të rëndësishme në një mënyrë të atillë që ata të kishin mundësi të kuptonin se si kisha mbërritur në ato konkluzione. Përvoja më thoshte që t’i drejtohesha Perëndisë për udhëzime të sakta dhe urtësi mendimi.

KUR DUKET SIKUR LUTJET NUK MARRIN PЁRGJIGJE

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
5 Korrik, 2010

“Kur s’ke rrugëdalje tjetër, atëherë lutu.” Kjo është motoja e shumë njerëzve. Ndoshta edhe ti je një prej tyre. Bën pjesë në grupin e atyre njerëzve që janë të aftë t’ia dalin mbanë pothuaj çdo situate. Kur ndodhin raste të rralla që gjërat iu dalin jashtë kontrollit, atëherë i drejtohen lutjes. Në fund të fundit ç’të keqe ka?

PUNA E SOTME NUK DUHET LËNË PËR NESËR

Nga: Rick Warren
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
28 Qershor, 2010


Shumica prej nesh kanë përjetuar tëtë faza të shtyrjes në kohë të gjërave që u është dashur të bënin:

Faza 1: “Kësaj radhe do ta filloj herët.” (Faza e shpresës)
Faza 2: “Duhet të filloj shpejt.” (Faza me pak tension)
Faza 3: “Duhej ta kisha filluar më shpejt.” (Faza e fajësisë)

RREZIKU I TE MOS BËRIT TË GJËRAVE PËR TË CILAT KE PASION

Nga: Jim Mathis
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
21 Qershor, 2010

Dua t’ju rrëfej mbi dikë që e njoh, dikë të cilin e quajta “Bob Piktori”. Bobit i pëlqente të vizitonte muze arti ndaj vendosi të bëhej piktor. Studioi artin e mjeshtrave të mëdhenj dhe filloi të bënte kopje të punëve të tyre. Penelatë pas penelate ai mësoi shumë mbi ngjyrat, materialet e pikturës dhe arriti të bëhej një piktor i zoti.

ÇELËSI I KRIJIMIT DHE I RUAJTJES SË BESIMIT

Nga: Rick Boxx
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
14 Qershor, 2010

Kohët e fundit dy profesorë analizuan disa ndërmarrje për të parë nivelin e besimit që gëzojnë ato në marrëdhënie me të tretët. Një artikull i gazetës “Wall Street Journal” e përmblodhi studimin e tyre në katër drejtime:

 • Besueshmëria ndaj personave
 • Profesionalizmi i kompanisë
 • Memoria institucionale…dhe
 • Krijimi i lidhjeve me të tretët

ÇFARË LLOJ “AROME” SHPËRNDAN?

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
7 Qershor, 2010

Shpesh krijojmë përshtypje dhe dalim në konkluzione duke u bazuar mbi atë se çfarë shikojmë ose dëgjojmë, por mendimi ynë mund të ndikohet edhe nga ajo se çfarë nuhasim. Kur kam qenë fëmijë, për shembull, më pëlqente era e veçantë e lapsave me ngjyra. Për mua ky ishte një rast për të shprehur krijimtari nëpërmjet ngjyrimit të figurave. Më vonë, e dashura ime e parë mbante një parfum me aromë karakteristike, gjë që ma kujtonte atë edhe më vonë, sa herë ndjeja aromën e njohur të parfumit të saj.

JEMI KRIJUAR QË T’U SHËRBEJMË TË TJERËVE

Nga: Dr. Rick Warren
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
31 Maj, 2010

Çdo krijese mbi këtë tokë Perëndia i ka dhënë një ose më shumë aftësi të veçanta. Nga e dimë këtë? Në Testamentin e Vjetër të Biblës thuhet: “Duart e tua më kanë bërë dhe më kanë dhënë trajtë…” (Jobi 10:8). Disa kafshë vrapojnë, disa hidhen, disa notojnë, disa zvarriten dhe disa fluturojnë. Kjo vlen edhe për njerëzit. Secili prej nesh është projektuar për të kryer disa funksione.

KRITIKA BËN MIRË

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
24 Maj, 2010

Vlera e shkrimtarit del më mirë në pah në rast se ai bashkëpunon me një korrektor të mirë letrar. Këtë e dinë të gjithë shkrimtarët e zotë. Shkrimet kanë nevojë për korrektim letrar krijues. Kjo do të thotë se, përveç korrigjimeve në lëmin gramatikor, shpesh jepen sugjerime për qartësimin e frazave, madje edhe paragrafëve të tërë, në mënyrë që idetë e shprehura të dalin më të plota. Korrektimi letrar është një element thelbësor i mënyrës së komunikimit të veprës së shkrimtarit me publikun.

TË GJESH FORCË NË KOHË VËSHTIRËSISH

Nga: Robert D. Foster
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
17 Maj, 2010

Të gjithë, pa përjashtim, jemi të destinuar që të përballojmë probleme, sëmundje, vuajtje të ndryshme dhe, një ditë, vdekjen. Je kush je – i varfër apo i pasur, drejtor apo roje, i njohur apo i panjohur – një ditë edhe për ty do të dalë ai lajmërim që thotë: “U nda nga jeta…”

AUTONOMIA E PUNONJËSVE SIPAS QËLLIMIT TË PERËNDISË

Nga: Rick Boxx
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
10 Maj, 2010

Libri i ri i Daniel Pinkut "Motivimi", na tregon një rast interesant se si realizohet autonomia në punë. Ai e përcakton autonominë si “veprim sipas zgjedhjes tënde”. Për ta mbështetur këtë, ai na vë përpara një studim mbi 320 biznese të vogla, të bërë nga universiteti Kornell.

FORCA E FJALËS SË THËNË NË KOHËN E DUHUR

Nga: Robert J. Tamasy

Në ndihmë të përsosjes së

moralit në jetë dhe në punë.

3 Maj, 2010


Vite më parë një miku im më tregoi për një mbledhje ku paria e qytetit diskutonte mundësinë që në qytet të akomodohej një takim i madh ndërkombëtar. Gradualisht diskutimi kishte marrë një kthesë negative. Zyrtarët ngrinin shqetësime për problemet që mund të lindnin si: rendim dhe bllokim trafiku, ushtrim dhune, demonstrata politike dhe shqetësime të tjera. Gjasat që aktiviteti ndërkombëtar të zhvillohej në qytetin tonë po bëheshin fare të pakta.


MËSIME PËR JETËN QË DALIN NGA PESHËNGRITJA

Nga: Jim Mathis
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
26 Prill, 2010

Vite më parë fillova të vë re se rinia po më linte me shpejtësi, ndaj vendosa të filloja ushtrime në palestër duke u marrë me ngritje peshash në mënyrë që të mbaja trupin në formë. Më caktuan një trajner personal, i cili bëri matjet përkatëse në lidhje me kapacitetet fizike të trupit tim dhe më përgatiti një program me ushtrimet që duhej të kryeja. Këtë program unë e ngjita tek faqja e dollapit tim personal ashtu sikundër kishin bërë edhe të tjerët.

NJË OBJEKTIV PËR JETËN

Nga: Dr. Rick Warren
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
19 Prill, 2010

Shumë njerëz kanë qëllime në jetë, por pak prej tyre kanë një objektiv të caktuar që të përfshijë gjithë jetën e tyre. Qëllimet lidhen me pjesë të veçanta të jetës: karierën, financat, familjen, pensionin dhe aspekte të tjera të rëndësishme të saj. Por Objektivi gjithëpërfshirës për Jetën i jep asaj drejtimin themelor. Janë katër përfitimet kryesore që vijnë nga përcaktimi i një Objektivit të Jetës:
 • Pakëson dukshëm stresin nëpërmjet thjeshtimit të procesit të marrjes së vendimeve. Çdo ditë ti përballesh me një sërë mundësish për të zgjedhur. Nganjëherë ato janë shumë komplekse. Duke pasur një objektiv themelor jetësor, ke mundësi të vlerësosh e të zgjedhësh alternativat që të shërbejnë më mirë.

ANKESAT DHE VËREJTJET DUHEN SHPREHUR ME TAKT

Nga: Rick Boxx
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
12 Prill, 2010

Një grua, të cilën unë do ta quaj Selli, më erdhi një ditë dhe më kërkoi që, në një komitet ku unë bëja pjesë, të përcillja shqetësimet e saja në lidhje me mënyrën se si një nëpunës po e trajtonte një çështje për të cilën ajo kishte interes të veçantë. Mbasi i hodha një sy të vëmendshëm përmbledhjes së ankesave të saj, parashikova me shqetësim se në mbledhje do të kishim reagime emocionale. Doli se isha gabuar.

SUKSESI ËSHTË SPORT QË LUHET NË SKUADËR

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
5 Prill, 2010

Kur dëgjon fjalën “sukses”, çfarë mendon? Si do ta përcaktoje kuptimin e saj? Për disa njerëz, sukses do të thotë që të kenë një punë që paguhet mirë ose që të sigurojnë një farë pushteti. Të tjerë e shikojnë suksesin si shpërblim dhe mirënjohje nga ana e qendrës së punës ose komunitetit që i rrethon. Ka disa që suksesin e shohin si arritje e qëllimeve të dëshiruara.

SI NJIHET TJETRI

Nga: Jim Mathis
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
29 Mars, 2010

Një shoku im, Dejvi, i tha një shoku tjetër, Eduardit, se donte të njihej më shumë me të dhe të bëheshin miq. Disa ditë më pas, Dejvit i erdhi me postë një kopje me dedikim e librit autobiografik të Eduardit. Libri shoqërohej me një shënim të këtij të fundit ku thuhej se aty Dejvi mund të informohej për gjithçka që donte të dinte mbi Eduardin. Po t’i lindnin pyetje, shkruante ai, mund të sqaroheshin me telefon. Dejvi u ndje i fyer. Ai kërkonte marrëdhënie me Eduardin dhe jo fakte mbi jetën e tij.

TË PASURIT E HIRIT

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
22 Mars, 2010

Herë pas here dëgjojmë që njerëzit diskutojnë dhe krahasojnë aspekte të feve e sistemeve të ndryshme të besimit, por Krishtërimi paraqet një aspekt krejtësisht unikal, konceptin e hirit që përcaktohet si një favor i pamerituar ose si pranim i pakushtëzuar. Kuptimi i këtij koncepti lidhet me faktin se “hiri” nuk është diçka që mund ta “fitojmë” dhe as diçka që mund ta marrim sepse e “meritojmë”. Të kesh hirin, në fakt, është të kesh diçka që mund të ta japin vetëm të tjerët.

FORCA SHËRUESE E NJË GJESTI TË MIRË

Nga: Rick Boxx

Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
15 Mars, 2010


Kohë më parë unë dhe ime shoqe festonim përvjetorin e martesës në një restorant tonin të preferuar. Sapo mbaruam pjatat kryesore, kamarieri na solli një ëmbëlsirë shumë të mirë. Ishte porositur nga Lili, një e njohura jonë, të cilën e kishim vënë re që kur hymë në restorant.

SEKRETET E FITORES MBI MËRZITJEN

Nga: Rick Warren
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
8 Mars, 2010

A të shkon mendja gjithnjë tek më e keqja? A të zënë të dridhura kur merr një letër nga zyra e taksave apo ndonjë zyre tjetër ku paguhen detyrime? A ndjehesh i/e frikësuar kur dëgjon thashetheme për pushime nga puna? A shqetësohesh përgjithësisht edhe kur e sheh se nuk ka ndonjë gjë reale për t’u shqetësuar - thjesht nga një lloj bindjeje se, herët a vonë, diçka e keqe ka për të të ndodhur?

TA SHNDËRROSH NJË FILLIM TË KEQ NË NJË PËRFUNDIM TË MIRË

Nga: Robert J. Tamasy
Në ndihmë të përsosjes së
moralit në jetë dhe në punë.
1 Mars, 2010

U bënë dy muaj që kemi hyrë në një vit tjetër dhe, në qoftë se ti je njësoj si shumë njerëz të tjerë, me siguri ke diçka që do të dëshiroje ta kishe bërë ndryshe nga si e ke bërë. Ndoshta mund të jesh edhe duke vuajtur pasojat e një vendimi që ke marrë ose veprimi që e ke bërë gabim në të kaluarën. Ah, sikur të kishe mundësinë për ta ripërsëritur atë vendim apo veprim! Ata që luajnë golf e dinë se ç’do të thotë fjala “mulligan”: mundësia për ta përsëritur edhe një herë një goditje të topit që e ke bërë keq. Fatkeqësisht jeta reale nuk na e jep mundësinë për të shijuar “mulliganë”. Na duhet të vazhdojmë jetën duke i mbajtur në kurriz pasojat e vendimeve e të veprimeve të gabuara që kemi bërë.

Kohët e fundit dikush më dërgoi një thënie që i referohet pikërisht kësaj lloj dileme: “Askush nuk mund të fillojë një fillim të ri, por që sot mund të fillosh të përgatisësh një fund të ri.”

Më duket arsyetim i shëndoshë. Pavarësisht nëse ke të bësh me një lojë golfi, apo hapjen e një biznesi të ri, ose krijimin e marrëdhënieve të reja me dikë etj., ti ke një dhe vetëm një mundësi për të filluar procesin. Nganjëherë ne dështojmë pikërisht në këtë mundësi të vetme duke mos filluar me hapin apo me potencën e duhur. Ndodhemi kështu në pozitën e çdo sprinteri, qoftë edhe i klasit ndërkombëtar, që, në rast se rrëzon ose rrëzohet nga pengesat, nuk i jepet mundësia për ta rifilluar garën nga fillimi. S’na mbetet gjë tjetër pra, veçse të vazhdojmë përpara dhe të shpresojmë që të bëjmë sa më pak gabime në pjesën e mbetur të rrugës së jetës.

Çfarë të ka mbetur peng në jetë që do të deshe ta kishe bërë ndryshe ose të mos e kishe bërë fare? Mund të kesh zgjedhur një karierë që, tani, duke parë mbrapa, të duket e papërshtatshme. Dikush mund të të ketë ofruar mundësira që tashmë nuk t’i ofron më. Mund të kesh bërë investime të cilat po të rezultojnë të gabuara. Mund të kesh shkuar aq larg në prishjen e një marrëdhënieje të rëndësishme sa ajo nuk mund të riparohet më. Fatkeqësisht, pavarësisht se sa shumë do të dëshiroje që gjërat të ishin bërë ndryshe, ato nuk mund të zhbëhen më. Ç’mund të bëjmë?

Ashtu sikundër pohon thënia e mësipërme, fillimi tashmë është ngurosur në beton e s’kemi se çfarë t’i bëjmë, por mund të bëjmë një gjë tjetër: t’i përvishemi punës për të përgatitur një fund të ri, më premtues. Bibla thotë shumë për këtë gjë:

Leri pas dështimet e dikurshme dhe ripërkushtoju qëllimeve të tua. Nuk është aspak produktive të vazhdosh të jetosh me të kaluarën e cila nuk mund të ndryshohet. Mbas një rivlerësimi që duhet t’u bësh pyetjeve të tilla si: - Për ku je nisur? Si mendon se do të arrish atje për ku je nisur? Si do ta marrësh vesh se ke mbërritur? – përqëndrohu drejt destinacionit tënd. “…Duke harruar ato që kam lënë pas dhe duke u tendosur drejt atyre që kam përpara, po ndjek synimin për të fituar çmimin e thirrjes së lartme të Perëndisë në Krishtin Jezus.”(Filipianëve 3:13-14).

Po mbajte vazhdimisht kokën mbrapa do të gabosh rrugën që ke përpara. Fermeri që nget traktorin për të liruar tokën e mban vështrimin përpara sepse, po pa shumë mbrapa, patjetër që do të shmanget nga vija e brazdës. “Ji i zellshëm të dalësh para Perëndisë si i sprovuar, një punëtor që nuk ka pse të turpërohet, që e ndan drejt fjalën e së vërtetës” (2 Timoteut 2:15).

Ato ç’ka trashëgojmë nga e kaluara shpesh nuk përputhen me të sotmen ose me të ardhmen. Nganjëherë thuhet, “Lëre të shkuarën në të shkuarën”. Shpesh një fillim i ri, një ndarje totale me atë ç’ka ka ndodhur më parë, përbën kursin më të mirë në hulumtimin tonë për të farkëtuar një të ardhme të dëshirueshme. “Asnjë nuk gris një copë nga një rrobë e re për ta qepur atë mbi një rrobë të vjetër; përndryshe ai do ta ketë të grisur rrobën e tij të re dhe copa nga e reja nuk do t’i përshtatet të vjetrës”. (LLuka 5:36)


Reflektim/ Diskutim/ Pyetje
 1. Çfarë do të deshe që ta bëje ndryshe në jetë në rast se do të kishe mundësi?
 2. A të ka penguar ndonjë veprim a kujtim i hidhur i së kaluarës për të ecur drejt së ardhmes në një mënyrë të shëndetshme e produktive? Shpjegoje përgjigjen.
 3. Në cilat raste mendon se është e dobishme t’i hedhësh sytë nga e kaluara? A është harrimi total i së kaluarës një veprim i mençur? Pse ose pse jo?
 4. Në qoftë se do të ndiqje këshillën e thënies: “Fillo sot dhe përgatit një fund të ri”, cilat mund të ishin hapat e parë që do të ndërmerrje?

SHENIM: Në rast se e ke Biblën dhe do deshe të shikoje më shumë për këtë temë, referoju pasazheve si më poshtë:
Psalme 40:1-3; Ezekieli 36:26; Lluka 5:37-39; 2 Korintasve 5:17; Hebrenjve 10:32-39; Zbulesa 21:3-4

BIBLA: RËNDËSIA E SAJ AKTUALE

Nga: Robert J. Tamasy
Shërbesë për komunitetin e
biznesmenëve të krishterë
22 Shkurt, 2010

Prej disa vitesh, çdo javë, kam pasur priveligjin të redaktoja dhe shpesh të shkruaja “Mannën e së Hënës”. Është inkurajuese të dëgjosh reagimet e njerëzve mbi këto shkrime. Zemra ma thotë se Bibla përbën kurdoherë një burim të pashembullt urtësie e mençurie edhe për botën profesionale dhe të biznesit. Por nuk kam qenë i këtij mendimi qysh në fillim.

Andej nga fundi i viteve ’70 botoja një gazetë dhe mund të them se isha një njeri i cili besonte tek Perëndia në “një mënyrë të përgjithshme”. Po të më pyesnit atëherë se sa domethënie kishte Bibla në punën apo në jetën time të përditshme, ndoshta do të kisha dhënë këtë përgjigje: “Jo edhe aq”. Marrëdhëniet e mia me Perëndinë konsistonin në shkuarjen rregullisht në kishë një herë në javë dhe në lutje Perëndisë për ndihmë në çaste vështirësish ekstreme (lutje që i harroja sapo vështirësitë kalonin).

Më pas fillova të botoj gazetën në një qytet tjetër dhe kishën e frekuentoja në po atë qytet. Pastori i atjeshëm kishte qenë vetë dikur reporter gazete dhe për këtë shkak, gjetëm një gjuhë të lehtë komunikimi midis nesh. Ishte ai që më ndihmoi të kuptoja vlerën praktike të Biblës në çdo aspekt të punës dhe jetës si: biznesi, martesa, familja, financat, marrëdhëniet me njerëzit etj. Ajo ç’ka do të lexoni më poshtë, është një përmbledhje e disa mësimeve që unë kam nxjerrë nga Libri i Fjalëve të Urta që atëherë:

Perëndia do të udhëheqë jetën dhe karrierën time. Mbas vitesh të tëra mëdyshjesh në lidhje me rrugën që do të merrte karriera ime profesionale, arrita në përfundimin se Perëndia paskish pasur një plan krejt të veçantë për mua dhe se unë duhet të kisha besim në Të për të mësuar se si të zgjidhja atë që ishte më e mira për mua dhe familjen time. “Ki besim tek Zoti me gjithë zemër dhe mos u mbështet në gjykimin tënd; pranoje në të gjitha rrugët e tua dhe Ai do t’i bëjë të drejta shtigjet e tua” (Fjalët e Urta 3:5-6).

Perëndia do të bekojë planet e mia. Herë pas here e kam vënë re se kur i bëj planet e mia të punës dhe të jetës duke pasur parasysh udhëheqjen e Perëndisë, arrij rezultate shumë më të mëdha nga sa kam parashikuar. “Besoja Zotit veprimet që bën dhe planet e tua do të realizohen” (Fjalët e Urta 16:3).

Perëndia do të më motivojë. Shpesh kam menduar, “Çfarë po bej dhe, a po veproj në rrugë të drejtë”. Nëpërmjet lutjeve Perëndia më ka ndihmuar që këtyre pyetjeve t’u jap përgjigje të sinqerta dhe, kur ka qënë e nevojshme, të bëja edhe korrigjimet e duhura në platformën e qëllimeve të mia. “Çdo rrugë e njeriut i duket e drejtë në sytë e tij, por Zoti i peshon zemrat” (Fjalët e Urta 21:2).

Perëndia do të ma frenojë gjuhën. E kam pasur gjithmonë zakon që të flisja pa u menduar mirë duke shkaktuar shpesh telashe në familje ose me kolegët e punës. Perëndia më ka mësuar se shpesh është më mirë që të mos thuash asgjë para se të kenë kaluar emocionet e momentit. Pas kësaj me siguri që do të flasësh me më shumë mençuri. “Në fjalët e shumta mëkati nuk mungon, por ai që frenon gjuhën është i mençur” (Fjalët e Urta 10:19).

Perëndia do të më mësojë përulësinë. Ne mendojmë shpesh se vetëm disfatat dhe dështimet shërbejnë si “sprova” që i bëhen karakterit tonë, por sprova të vërteta për karakterin janë edhe mënyrat se si reagojmë ndaj suksesit që arrijmë dhe namit të mirë që fitojmë. A mbahemi me të madh apo e shijojmë suksesin me përulësi dhe me ndjenjën e mirënjohjes për mundësitë që na janë dhënë nga Perëndia dhe nga ndihma e njerëzve që na rrethojnë? “Poçja (e shkrirjes) është për argjendin dhe furra(e shkrirjes) për arin, por njeriu provohet nga lëvdata që merr” (Fjalët e Urta 27:21).


Reflektim/ Diskutim/ Pyetje

 1. A pajtohesh me mendimin se Bibla ka vlera aktuale për jetën e sotme apo e konsideron atë vetëm si një libër “fetar” me pak ose aspak influencë në botën reale? Shpjegoje përgjigjen.
 2. Një biznesmen i shquar ka pohuar se ai çdo ditë dëgjonte mesazhe motivuese në radio dhe nuk linte libër për menaxhimin e biznesit pa lexuar derisa, dikur, ra në kontakt me Biblën dhe filloi të përvetësonte mësimet e saj. Ai arriti në përfundimin se Bibla është libri më i thelluar që është botuar ndonjëherë. Si do t’i përgjigjeshe kësaj konsiderate?
 3. Cili ka qënë mesazhi më i rëndësishëm që ke marrë nga Bibla (në rast se ke marrë) të cilin ke mundur ta zbatosh në punë ose në jetën tënde?
 4. A të vjen ndërmend ndonjë sektor pune ku mesazhet e Biblës nuk mund të aplikohen?

SHENIM: Po ta kesh Biblën dhe dëshiron të thellohesh më shumë në këtë temë, shiko pasazhet si më poshtë:
Jozueu 1:8; Psalmet 1:1-6, 19:7-11, 119:9,11, 65-72; 2 Timoteut 3:16-17, Hebrenjve 4:12

ZGJIDHI PUNONJËSIT ME KUJDES

Nga: Rick Boxx
Shërbesë për komunitetin e
biznesmenëve të krishterë
15 Shkurt , 2010

Për çdo kompani biznesi kapitali më i rëndësishëm janë punonjësit e vet. Kompania mund të ofrojë produkte dhe shërbime të fjalës së fundit; mund të ketë burime financiare të qenësishme; mund të zbatojë një strategji marketingu të mrekullueshme dhe mund të krijojë një emër shumë të mirë në treg. Por, po nuk pati punonjës të aftë për të përmbushur në vazhdimësi detyrat e tyre në fushën profesionale dhe mbi të gjitha, po nuk pati njerëz me karakter të shëndoshë, suksesi i kompanisë zor se zgjat.

Një ditë, në kohën kur punoja si llogaritar, ndodhi që unë dhe një kolegu im po nxitonim për të përfunduar sa më shpejt një audit financiar në mënyrë që të mund të kapnim avionin e kthimit. Papritur u ndërpre energjia elektrike e qytetit ku ndodheshim. Ishte e pamundur ta përfundonim fotokopjimin e dokumentave të auditit.

Kolegu që më ndihmonte në këtë audit ishte një djalë i ri nga zyrat tona qendrore në Verilindje. “Unë po shkoj në qytetin pranë të bëj fotokopjet,” i thashë. “Ndërkohë ti, bashkë me nëpunësin përkatës merruni me pyetësorin dhe pastaj mundohu të paketosh gjithë dokumentacionin; kështu që të mund të nisemi menjëherë sapo unë të kthehem”.

Kur u ktheva, u habita nga pamja e djaloshit që e kishte zënë gjumi mbi tryezën e dhomës së mbledhjeve. As kishte dalë nga dhoma dhe as ishte marrë me pyetësorin siç e kisha porositur. Kur e zgjova, ai me përçartje më tha se i kishte rënë në kokë alkooli që kishte pirë.
I revoltuar mora në telefon partnerin tonë në Atlanta dhe i sugjerova që ndaj këtij djaloshi të merrej masë disiplinore për qëndrim joprofesional ndaj punës. Më vonë mësova se zyra e Nju Xhersit nuk ishte mjaftuar me kaq, por e kishte pushuar nga puna fare.

Në Testamentin e Vjetër të Biblës gjejmë shumë thënie të mençura në lidhje me karakterin e njerëzve përfshi këtu edhe zellin e tyre për punë dhe qëndrimin korrekt ndaj saj. Për shembull, në Fjalët e Urta 10:26 thuhet: "Ashtu si uthulla për dhëmbët dhe tymi për sytë, kështu është dembeli për atë që e dërgojnë". Sinqerisht e them se ngjarja me atë llogaritar mendjelehtë më shkaktoi të njëjtat ndjesi. U nxeha keq...

Një tjetër fjalë e urtë që ma kujton atë koleg me mungesë motivimi për punën është kjo: “Përtacia të bën të biesh në gjumë të thellë dhe njeriu i plogët do të vuajë nga uria” (Fjalët e Urta 19:15). Nuk di se çfarë ndodhi më tej me atë djalë, por shpresoj që pushimi nga puna t’i ketë shërbyer si zile zgjimi nga gjumi i mëngjesit.

Dy fjalë të tjera të urta kontrastojnë dukshëm me sa më sipër: “Kush dërgon mesazh me anë të budallait pret këmbët e veta..”. (Fjalët e Urta 26:6) dhe “Një lajmëtar besnik është për ata që e dërgojnë si freskia e borës në kohën e korrjes sepse ai freskon shpirtin e zotit të tij (dërguesit)” (Fjalët e Urta 25:13).

Përderisa punonjësit përfaqësojnë kompaninë, gjithmonë duhet bërë kujdes në zgjedhjen e tyre si për vendet e punës brenda përbrenda kompanisë ashtu edhe për sektorët ku zhvillohen marrëdhëniet me klientët. Nuk mund të mbështetesh vetëm në namin e mirë të kompanisë apo në marrëdhëniet e dikurshme me klientët. Në çdo kohë sjelljet jo profesionale dhe shërbimi i pakulturuar mund të lënë përshtypje negative që janë të vështira për t’u shlyer.


Reflektim/ Diskutim/ Pyetje

 1. A pajtohesh me mendimin se kapitali më i çmuar për çdo kompani janë njerëzit e saj? Pse ose pse jo?
 2. Si do të kishe vepruar ti në rast se do të të duhej të bashkëveproje me një koleg apo punonjës mendjelehtë dhe të papërgjegjshëm?
 3. Zgjedhja e punonjësve përbën një sfidë të madhe. Në ç’mënyrë pronarët ose drejtuesit e një kompanie mund të zgjedhin njerëz me cilësitë e duhura si zelli e motivimi për punë dhe karakteri i shëndoshë?
 4. Çfarë përpjekjesh ke bërë që, sa herë ndodhesh para situatave në të cilat ti përfaqëson kompaninë para të tjerëve, të luash rolin e “lajmëtarit që freskon shpirtin e zotit të tij” në mënyrë që të paraqitësh një imazh pozitiv i cili ngjall besim?

SHËNIM: Në qoftë se e ke Biblën dhe do të dëshiroje të dije më shumë për këtë temë, shiko pasazhet si më poshtë:
Fjalët e Urta 10:4-5; 13:4; 17:21,25; 18:9; 19:3,10; 21:25; 24:7; 26:1,11