headerphoto

UDHEHEQESIT E ZOTE JANE DEGJUES TE MIRE

Nga: Dr. Rick Warren

MANNA E SE HENES
Sherbim per komunitetin e krishtere
Gusht 03, 2009
Shalom Media

Tregojne se, nje here, nje djale i ri erdhi tek filozofi i njohur grek, Sokrati, per te marre mesime oratorie. Qe nga casti i prezantimit e per nje kohe shume te gjate djaloshi foli pa pushim aq sa Sokrati nuk po gjente as edhe nje hapesire te vetme per te nderhyre. Me ne fund e beri te heshtete duke ia zene gojen me dore.

"Djalosh,"tha Sokrati, "Ti do te me paguash dyfish per mesimdhenien."

Tjetri u habit, "Dyfish! Per cfare aresye?"

Sokrati u pergjigj, "Sepse, qe ti te behesh udheheqes i zoti, do te me duhet te te mesoj dy arte: Ne fillim duhet te te mesoj artin e frenimit te gjuhes dhe pastaj ate te perdorimit te saj ashtu sic duhet!"

Udheheqesit e zote jane gjithmone degjues te mire. Keshtu ata marrin informacionin e nevojshem per te ditur se si te veprojne. Fatkeqesisht nje nga aresyet qe ne shpesh nuk kemi veshe te mprehte eshte se nuk dime t'i veme fre gojes. Dikush ka thene me humor se, perderisa Perendia na ka pajisur me dy veshe dhe vetem me nje goje, Ai ka dashur qe ne te degjojme dy here me shume nga sa flasim.

Bibla thote, "Cdo njeri te jete i shpejte ne te degjuar, i ngadalshem ne te folur dhe i ngadalshem ne zemerim" (Jakobit 1:19). Po te zbatojme ate qe thuhet ne dy pjeset e para te ketij vargu te Bibles, pjesa e trete ndodh automatikisht. Kur jemi te shpejte ne te degjuar (dmth te vemendshem per te kuptuar se cfare po thuhet) dhe te ngadalshem ne te folur (dmth te kujdesshem qe te mos flasim brockulla) edhe zemerimi nuk nxiton te na pushtoje kollaj (sepse jemi ne gjendje t'i mbajme nen kontroll emocionet).

Studimet tregojne se ka kater menyra baze te te degjuarit:

  1. DEGJUESI GJYKUES. "Ky njeri e ka ndare mendjen qe perpara dhe nuk do te hallakatet neper faktet qe i thote tjetri. Ai eshte kritik, negativ karshi folesit dhe e ka paragjykuar ate. Studimet tregojne se 17 perqind e njerezve i takojne kesaj kategorie.
  2. DEGJUESI HETUES. "Ky njeri mendon se te jesh degjues i mire do te thote t'i besh vazhdimisht pyetje atij qe flet. Vertet pyetjet jane me vlere per nje bisede, por tejkalimi i mases se tyre e pezmaton biseden. Sipas te dhenave, kesaj ketegorie i takojne 26 perqind e njerezve.
  3. DEGJUESI KESHILLUES. "Ne kete kategori hyjne me shume njerez (35 perqind). Ata degjojne aq sa iu duhet per te bere nje percaktim te shpejte dhe pastaj kalojne ne ate qe u pelqejne te bejne - te japin keshilla qe s'ja u kerkon tjetri. Ne fakt ata nuk degjojne aq sa duhet. Ata nuk perqendrohen ne gjithshka qe ti po u thua. Ata degjojne aq sa iu duhet atyre vete qe te munden te shfaqin nje reagim.
  4. DEGJUESI I PERKUSHTUAR. "Ky variant perdoret nga vetem 22 perqind e njerezve dhe eshte varianti me i mire. Ti degjon per te pervetesuar ndjesite e atij qe flet dhe jo vetem permbajtjen e fjaleve. I kushton vemendje shenjave jo-verbale si tonit te te folurit, ekspresioneve te fytyres dhe gjuhes se xhesteve"
Kete jave mundohu qe te degjosh edhe me sy, jo vetem me veshe. Do te mesosh shume gjera te reja.


Reflektim/Diskutim Pyetje

  1. A te vjen ndermend ndokush qe ty te eshte dukur degjues i mire? Sipas mendimit tend, cilat jane karakteristikat e nje njeriu qe di te degjoje?
  2. A je dakord me percaktimin, "Udheheqesit e zote jane gjithmone degjues te mire?" Pse, ose pse jo?
  3. Si mund te behesh degjues i mire - çfare hapash duhet te ndermarresh per ta pervetesuar kete aftesi?
  4. Ne cilen nga kategorite baze te degjuesve e fut veten tende? A je i kenaqur me stilin tend te degjimit? Nese jo, cfare mund te besh qe te kalosh ne kategorine e "degjuesit te perkushtuar" qe, ne fakt, do te thote edhe forcim i karakteristikave te tua si udheheqes?

SHENIM: Po ta kesh Biblen, shiko edhe disa pasazhe te tjera ne lidhje me kete teme:

Fjale te Urta 10:8, 10:19, 11:12, 12:23, 15:23, 17:27-28, 20:12, 25:11-12, 15; Veprat e Apostujve 28:26-27

3 komente:

Anonymous said...

nje degjues i mire duhet te kete vlera dhe te mosa e anashkaloje asnjehere biseden e zhvilluar me argumentee te kota.

Anonymous said...

dedede

Anonymous said...

jjj

Post a Comment