headerphoto

TE JETOSH NE "VIJEN NDARESE"

Nga: Robert J. Tamasy

MANNA E SE HENES

Sherbim per komunitetin e krishtere
Gusht 10, 2009
Shalom Media


Mikut tim Ricard i pelqen te flase mbi ate qe ai e quan "te jetosh pergjate vijes ndarese". "Vija ndarese" qe ai ka parasysh, eshte ajo shenja e vogel e pikesimit qe e gjejme ne pllakat e varreve, e cila ndan diten e lindjes se nje personi nga dita e vdekjes se tij. Megjithese shume e vogel, vija ndarese paraqet ne thelb gjithshka qe ka ndodhur ne jeten e njeriut midis ketyre dy datave.

Perfytyroje tani te zmadhuar vijen tende ndarese, aq sa e mund te shikosh gjithshka qe perfshihet brenda jetes tende. A mendon se do te mbetesh i kenaqur me ate qe do te shohesh?

Fatmiresisht, per sa kohe marrim fryme, kemi ende mundesine te percaktojme se cfare ngjarjesh, cfare veprimesh, cfare arritjesh dhe cfare marredheniesh njerezore do te permbaje vija jone ndarese. He per he, per sejcilin nga ne, kapitulli perfundimtar i jetes nuk eshte shkruar ende. Ne nuk mund te ndryshojme te shkuaren, por ne mund t'i japim forme te ardhmes dhe te percaktojme kursin qe do te ndjekim ne te.

Ceshtja eshte se si ta mbushim sa me mire qe te jete e mundur ate qe na ka mbetur nga gjatesia e kesaj vije, e cila, nje dite, do te perbeje simboliken e asaj c'ka ka perfaqesuar jeta jone. Si mund ta dime paraprakisht nese do te jemi te kenaqur me ate c'ka do te perfaqesoje kjo simbolike - karieren profesionale, marredheniet me familjen dhe miqte, arritjet personale, vlerat dhe prioritetet tona, madje edhe menyra se si e kemi kaluar kohen lire?

Ka shume menyra per t'ju perqasur kesaj pyetjeje, por une do te rekomandoja njeren, ate qe ka te beje drejtperdrejte me marrjen e keshillave prej Bibles, prej burimit te urtesise e mencurise prej te cilit kane perfituar ndihme miliona njerez pergjate rrjedhes se shekujve. Ja disa principe fillestare ne lidhje me ate qe e quajtem "te jetuarit pergjate vijes ndarese":

Jeto duke mbajtur parasysh perspektiven afatgjate. Shume shpesh njerezit priren nga perfitimet afashkurter si persa i takon ceshtjeve qe kane te bejne me parate ashtu edhe per ato qe kane te bejne me marrjen e vendimeve ne lidhje me biznesin apo edhe me deshirat e tyre personale. Te mbash parasysh perspektiven afatgjate do te thote te kesh gjithmone parasysh fundin, madje edhe kur ky eshte i padukshem. Kjo na ndihmon te durojme e te kalojme veshtiresite pa i kompromentuar vlerat tona morale. "Sepse ecim nepermjet besimit dhe jo nepermjet vizionit" (2 Korintasve 5:7).

Jep maksimumin ne cfaredo qe ben. A nuk do te ishte e trishtueshme te ktheje koken pas dhe te konstatoje se asnjehere gjate jetes nuk ke dhene ne maksimumin e mundesive te tua ne pune, ne maredhenie me njerezit, madje edhe ne hobite e tua? Nese perpiqesh per te dhene maksimumin, atehere do te kesh shume me pak pengje ne jete. "Tere ato qe t'i ze dora per te bere, beji me gjithe forcen tende" (Predikuesit 9:10).

Puno me shpirt per te marre shperblimin qe meriton. Te gjithe kemi nevoje per motivim aty ku punojme, qofte ky rritje page, mirenjohje kolektive, gradim etj. Kur bejme c'eshte e mundur per te permbushur standarte te larta " ato te percaktuara nga Zoti " shperblimi yne do te jete edhe me i madh. "Sherbe me dashuri, si per Krishtin dhe jo si per njerezit, duke e ditur se gjithsejcili, po te beje te miren, do te marre shperblimin nga Zoti." (Efesianeve 6:7-8).

Ndihmo te tjeret. Biznesmenet e dine mire vleren e investimit material e financiar ne pergjithesi, por investimi me i rendesishem eshte ai qe behet tek njerezit. Ky investim paraqitet si kohe, energji, te mira materiale, trajnim profesional etj., por edhe si urtesi dhe persosje shpirterore. Keshtu ata ndihmohen vertet per jeten. "Nga kjo e kemi njohur dashurine: Ai e dha jeten e vet per ne dhe ne duhet te japim jeten tone per vellezerit. Dhe nese njeri ka te mirat e kesaj bote dhe, kur sheh te vellane qe eshte ne nevoje, e mbyll zemren e tij, si mund te qendroje te ai dashuria e Perendise?" (1 Gjoni 3:16-17).


Reflektim/Diskutim Pyetje
  1. C'mendim ke per konceptin e "te jetuarit ne vijen ndarese?" Te nxit? Te dekurajon? Cfare reaksioni te krijon?
  2. Deri ne keto caste, cilat mendon se kane qene kulmet pozitive dhe ato negative ne "vijen ndarese" tenden, personale?
  3. Cili nga principet biblike ne lidhje me "te jetuarit ne vijen ndarese" te duket me i rendesishmi? Apo asnjeri prej tyre? Shpjegoje sa me gjere pergjigjen.
  4. Cilet principe nga Bibla ose nga burime te tjera, perfshi edhe eksperiencen tende, te duken me vlere ne parapercaktimin e asaj qe do te perfaqesoje perfundimisht "vija ndarese" e individit?

SHENIM: Nese e ke Biblen dhe ke deshire te shikosh edhe pasazhe te tjere ne lidhje me kete teme, referohu si me poshte:

Kolosianeve 3:17,23; Mateu 6:19-21,33, 25:40; Galatianeve 6:7-10; Jakobi 2:14-24


0 komente:

Post a Comment