headerphoto

NJE GPS (Sistem Global Pozicionimi) PER KARRIEREN?

Nga: Robert J. Tamasy
MANNA E SE HENES
Sherbim per Komunitetin e Krishtere
Gusht 31, 2009
Shalom Media
Megjithese kam lindur ne Gjermani, vetem ne vitin 1997 jam kthyer ne Europe per here te pare. Tezja dhe xhaxhai, te cilet kishin qene me pare aty, na sherbyen si udherrefyes gjate udhetimit tone qe kalonte neper Hungari, Austri, Ceki dhe Gjermani ku ishte edhe destinacioni yne final - qyteti piktoresk Rothenburg ob der Tauber. Aty do te merrnim pjese ne takimin e CBMC.
Gjate ketij udhetimi shpesh gabuam drejtim dhe na u desh te pershkonim dhjetra kilometra per tu kthyer perseri ne rrugen e duhur. Nje harte qe kishim me vete sigurisht qe na ndihmoi, por do te kishte qene me mire qe dikush ose dicka te na tregonte se ku duhej t’i merrnim kthesat e duhura.
Sot shume automjete jane te pajisura me kompjuter dhe GPS (Sistem Global Pozicionimi). Ka edhe telefona celuare qe e ofrojne kete sherbim. Nga sa di une, sinjalet shkojne nga kompjuteri i makines tek nje satelit qe rrotullohet rreth tokes dhe pastaj informacioni i duhur i vjen personit nga sateliti. Pra, kemi te bejme me nje lloj “udherrefimi nga lart”. Disa jane mesuar aq shume me GPS-ne e tyre, sa habiten se si kane bere me pare, kur ajo ende nuk ishte shpikur.
Po sikur dikush te shpikte nje lloj GPS-je qe te sherbente si udherrefyese per karieren profesionale apo per te na udhezuar ne rast marrjeje vendimesh te rendesishme per punen dhe jeten? Ne kushtet e veshtira te ekonomise se sotme globale, nje GPS per biznesin dhe boten profesionale sigurisht qe do te ishte teper e vlefshme, sidomos per te shmangur “kthesat e gabuara” qe kane ndermarre drejtuesit e disa korporatave.
E pra, nje GPS e tille egziston, por ate nuk mund ta blesh ne dyqanet e elektronikes dhe as ta instalosh ne makinen tende. Nje varg i Bibles nga Testamenti i Vjeter thote, “ Une jam nje i huaj mbi dhe; udheheqja prej urdherimeve te tua me nevojitet; mos m’i fshih ato! (Psalmet 119:19, New Living Translation).
Miku im, Karman Uolf, thote, “Sot ndodhemi ne territor te huaj e te panjohur. Njerezit e marrin informacionin me GPS, nga lart, por, shume kohe para sateliteve dhe GPS-ve, shkruesi i ketij psalmi e kishte te qarte se edhe atij i duhej ‘udherrefimi nga lart’ dhe se burimi i ketij udherrefimi eshte Zoti. 24 ore ne dite e shtate dite ne jave, Zoti eshte GPS –ja me e shkelqyer per gjithshka qe ka nevoje njeriu dhe, per me teper, nje GPS qe s’ka nevoje te ushqehet me rryme elektrike.
Edhe pasazhe te tjere e Bibles pohojne sa me siper duke na dhene siguri se udhehqja e Zotit eshte aty per ata qe e lypin ate, por duke: …
…besuar ne te verteten e konfirmuar te Zotit. Kur ngasim makinen ne erresire, ne ia besojme fenereve te saj ndricimin e rruges neper te cilen kalojme. Ne menyre te ngjashme Zoti ka premtuar te na e ndricoje udhen pergjate jetes sone te perditshme. “Me ane te urdherimeve te tua une perfitoj zgjuarsine; prandaj urrej cdo shteg falsiteti. Fjala jote eshte nje llambe ne kemben time dhe nje drite ne shtegun tim” (Psalmet 119:104-105).
… besuar ne drejtimin qe na tregon Zoti. Ashtu sikunder tashme i besojme nje GPS-je, ne duhet te besojme pa hezitim ne drejtimin qe na tregon Zoti, pavaresisht se mund te mos e kuptojme ate.“Ki besim tek Zoti me gjithe zemer dhe mos u mbeshtet ne gjykimin tend; pranoje ne te gjitha rruget e tua, dhe Ai do te drejtoje shtigjet e tua” (Fjale te Urta 3:5-6).
… mbeshtetur ne drejtimin qe na jep Zoti. Ne duhet te jemi te ndergjegjshem se vendimet qe marrim mund te mos jene kurdohere te drejta dhe ne perputhje me vullnetin e Zotit, i cili mund ta quaje te nevojshme qe te na ndale krejt papritur ne udhen e nisur e, madje, te na e nderroje drejtimin e saj me 180 grade. “Zemra e njeriut programon rrugen e tij, por Zoti drejton hapat e tij” (Fjale te Urta16:9).
Reflektim / Diskutim Pyetje
  1. A do deshe qe, perballe pergjegjesive dhe shqetesimeve qe shkakton puna e perditeshme, te kishe nje tip GPS-je (virtuale natyrisht) qe te te udhezonte hap pas hapi.
  2. A ke pasur ndonjehere ndjesine se, ne ndonje vendim te rendesishem qe ke marre ne jete, ke pasur “ndricim nga lart”? Shpjegoje pergjigjen tende.
  3. Nese Zoti vertet na jep mencuri dhe na ndricon rrugen e karieres tone, cilat mund te ishin menyrat me te mira per te marre informacion prej Tij?
SHENIM: Po ta kesh Biblen dhe deshiron te dish me shume prej saj ne lidhje me kete teme, lexo vargjet si me poshte:
Psalmet 23:1-4; Fjale te Urta 16:1-3, 21:2; Isaia 58:11; Lluka 1:78-79; Gjoni 16:13

0 komente:

Post a Comment