headerphoto

KENDVESHTRIMI NDAJ SE ARDHMES

Nga: Dr. Rick Warren

MANNA E SE HENES
Sherbim per komunitetin e krishtere
Korrik 06, 2009
Shalom Media


Pavaresisht se cfare mund te thone ekspertet e prognozave apo kushdo tjeter, asnje nuk eshte ne gjendje te thote me saktesi se cfare do te ndodhe ne 365 ditet e ardhshme. Edhe specialistet me te mire te parashikimeve, veteM se hamendesojne dicka me shume e ne menyre me te kualifikuar se te tjeret, por edhe ata kane perpara aq shume te panjohura dhe elemente te ndryshueshem sa eshte jashte cdo mundesie parashikimi qofte edhe me perafersi i se ardhmes individuale apo kolektive.

Sot ndryshimet ne shoqerine njerezore jo vetem qe jane me te thella e me te shpeshta, por jane njekohesisht edhe me te pa parashikueshme. E kush mund t’i paralajmeronte ulje-ngritjet qe pesoi vjet ekonomia? Te besh biznes ne kete mjedis kaq te paqendrueshem eshte njesoj sikur te besh ate qe studjuesi Majkell Anison e ka quajtur, “Te menaxhosh vorbullen e ciklonit.” E si mund te kesh sukses kur e ardhmja eshte kaq e pasigurte?

Bibla jep tre parime te perjeteshme qe te ndihmojne per te perballuar te ardhmen:

1. KESHILLOHU ME PERENDINE PER PLANET QE BEN.
Sinqerisht, eshte mendjelehtesi te besh plane pa u keshilluar fillimisht me Zotin. Vetem Ai e di vertet te ardhmen dhe eshte vetem Ai qe te udheheq me zell permes saj. Bibla thote: “Ne mund te bejme planet tona, por Zoti e ka fjalen e fundit” (Fjale te Urta 16:1). Me fjale te tjera, te besh plane pa iu lutur Zotit eshte marrezi. Filloje keshtu lutjen, “O Zot, cfare deshiron te besh tek une dhe nepermjet meje sot, kete jave, kete muaj, kete vit?”

2. JETOI DITET ME RRADHE, NJE E NGA NJE. Ti mund te besh sot plane per neser, por ti nuk ke mundesi ta jetosh te nesermen para se ajo te vije. Shume njerez harxhojne kohe te vlefshme duke qare te kaluaren qe shkoi dhe duke u merakosur per te ardhmen qe ende s’ka ardhur. Keshtu atyre nuk iu mbetet kohe qe te shijojne te sotmen. Dikush ka thene me shpoti, “Jete quhet pikerisht ajo gje qe te ndodh ty teksa je duke menduar per gjera te tjera”.

Vendos qe te shfrytezosh cdo cast te cdo dite. Jetoje jeten ne maksimumin e saj, pa u ankthosur per ate qe mund te ndodhe a qe mund te mos ndodh neser, apo javen a muajin tjeter. Jezusi ka thene, "Mos u brengosni per te nesermen, sepse e nesermja do te kujdeset vete per vete. Sejciles dite i mjafton pikellimi i vet" (Mateu 6:34).

3. MOS E ZGJAT – BEJE TANI!
Bibla na keshillon, "Mos u mburr me ate c’ka do te besh neser sepse ti nuk e di se c’mund te sjelle dita” (Fjale te Urta 27:1). Sterzgjatja e gjerave eshte nje kurth. Ajo te ben te humbasesh te sotmen duke i shtyre gjerat per neser. I premton vetes se do ta besh filan gje “nje nga keto dite”, por shpesh “nje nga keto dite” shnderrohet ne “kurre”.

Cfare pate ne plan te beje gjate gjashte muajve te fundit dhe nuk e bere? Kur ke ndermend ta besh?
"Mos i refuzo te miren atij qe i takon, kur e ke ne dore ta besh. Mos thuaj te afermit tend: “Shko tani e hajde prape; do te te jap neser”, kur e ke me vete gjene e nevojshme" (Fjale te Urta 3: 27-28).
Me fjale te tjera, c’ke per te bere, BEJE TANI!

Mbaji parasysh keto fjale siguruese te Perendise: "Une i njoh mendimet qe kam per ju," thote Perendia, "mendime paqeje dhe jo te se keqes, per t’ju dhene nje te ardhme dhe nje shprese. Do te me kerkoni dhe do te me gjeni, sepse do te me kerkoni me gjithe zemren tuaj" (Jeremia 29:11, 13).


Reflektim/Diskutim Pyetje

  1. Sa i konsideron te vlefshme parashikimet qe bejne te ashtuquajturit “eksperte”? A ke pasur ndonjen ndryshim ne qendrimin tend rreth kesaj ceshtjeje gjate 12 muajve te fundit?
  2. A te shqeteson fakti qe ndryshimet sot ne bote jane te thella dhe te shpeshta? Pse ose pse jo?
  3. Dr. Warren sygjeron qe te keshillohesh me Perendine ne planet qe ben dhe qellimet qe i ve vetes. A mendon se kjo ka ndonje vlere?
  4. Pse ne kohen e sotme duket aq e veshtire qe t’i jetosh ditet intensivisht, nje e nga nje? Ne c’mase ia arrin ti kesaj?

SHENIM: Ne rast se e ke Biblen, shiko edhe pasazhet si me poshte qe lidhen me kete teme:
Psalme 37:4-5; Fjale te Urta 3:5-6; Mateu 6:6-8, 25-33; Jakobit 1:22-25, 4:13-17

0 komente:

Post a Comment