headerphoto

QENDRUESHMERIA: NJE VIRTYT I CMUESHEM

Nga: Rick Boxx
MANA E SË HËNËS
Sherbim per Komunitetin e Biznesit nga Shalom Media Maj 19, 2009


Libri i mirenjohur “Good to Great” (1) nga Xhim Kollins eshte bere per mua nje nga librat me te dashur sepse ne te afirmohen shume parime kyce te Bibles. Nje nga idete qe Xhim Kollins trajton ne kete liber eshte ajo qe ai e emerton si “vullneti profesional”.

Duke shpjeguar permbajtjen e konceptit “vullnet professional”, ai thote se ky koncept “nenkupton vendosmerine e patundur per te bere gjithshka te mundeshme per te arritur rezultatet me te mira afatgjata pavaresisht nga veshtiresite qe hasen”. Kjo eshe padyshim nje vlere, e cila gjen zbatim si ne pune ashtu edhe ne jeten individuale, por une nuk isha i sigurte nese kjo vlere kishte vertet rrenje biblike, deri sa nje dite hasa ne pasazhin e meposhtem nga Libri i Fjaleve te Urta.

Ne Fjale te Urta 12:27 thuhet, “Pertaci nuk e pjek gjahun e tij, por zelli eshte nje pasuri e cmueshme per njeriun”. Duke u thelluar ne kuptimin e ketij pasazhi dhe duke analizuar perdorimin e fjales zell (vullnet), arrita ne perfundimin se koncepti tingellonte i njejte me ate qe Kollins e quan “vullnet profesional”. Edhe ne fjalor, nje nga percaktimet qe gjeta per fjalen zell ishte ky: “vemendje kembengulese deri ne hollesite me te medha”.

Ne qoftese ti synon te beshesh drejtues i nje biznesi te madh, duhet doemeos te jesh njeri i zellshem. Sprovat dhe veshiresite jane te pashmangshme, por nese ti can guximshem mes tyre duke qene i vemendshem edhe ndaj hollesive, atehere ti zoteron nje pasuri te cmueshme energjie per t’ja dale mbane.

Sikunder pohohet ne Bibel, pengesat japin mundesi qe te persosen tek ju vetite prej udheheqesi. Tek Jakobi 1:2-4 thuhet, “ Ta konsideroni nje gezim te madh, o vellezerit e mi, kur ndodhemi perballe sprovash nga me te ndryshmet duke e ditur se sprova e besimit tuaj sjell qendrueshmeri. Qendrueshmeria te kryeje ne ju nje veper te persosur qe ju te jeni te plote dhe pa asnje te mete”.

Ashtu sikunder pemet e bimet e tjera rriten me te qendrueshme ne kushte klimatike te ashpra, ashtu edhe nje klime “e ashper” ne vendin te punes na ndihmon qe te zhvillojme qendrueshmerine e karakterit. Ne duhet te kryejme detyrat qe na jane besuar pavaresisht se mund te jemi te rrethuar nga faktore negative.

Apostulli Pal, nje liderat me te shquar te Kishes se hereshme, ka permendur shume prej pengesave qe i eshte dashur te kaperceje duke ruajtur kurdohere vendosmerine per te bere gjithshka duhej bere per te arritur rezultate afatgjata. Pali permend burgimet, rrahjet deri edhe me kamzhik, gjuajtjet me gure ndaj tij, shpetimin nga mbytja e anijes, rreziqet natyrore, pagjumesine e imponuar, urine, etjen dhe stresin fizik, emocional e mendor. Nga keto fatkeqesi ai nuk u mposht, por me vullnet te forte iu beri balle atyre.

Per Palin asnje prej pengesave nuk ishte e pakapercyeshme. Prandaj edhe shkroi: “Sepse une jam i bindur se as vdekja, as jeta, as engjejt, as pushtetet, as fuqia dhe as gjerat e tashme e as gjerat e ardheshme, as lartesite, as thellesite, as ndonje tjeter krijese nuk do te mund te na ndaje nga dashuria e Perendise qe eshte ne Jezu Krishtin, Zotin tone (Romakeve 8: 38-39)

Sot me shume se kurre sfidat e kohes qe kane te bejne me amulline ekonomike, pasigurine globale etj., shtrojne perballe liderave pyetjen madhore: A ke objektiva te rendesishem qe don t’i permbushesh dhe nje vizion te fuqishem ne te cilin beson thellesisht? A ke vullnetin dhe kembenguljene duhur per t’i permbushur ato?


Reflektim/Diskutim Pyetje

1. Cfare mendon ne lidhje me ate qe autori Xhim Kollins e pershkruan si “vullnet profesional”? A ke hasur ne modele te tij aty ku punon? A mendon se ti e zoteron kete vlere?

2. Kur mendon per fjalen zell (vullnet) cfare ke parasysh? A je dakord me Rick Boxx se kjo eshte nje pasuri e cmuar per nje lider? Pse ose pse jo?

3. Ne c’menyre ndihmojne veshtiresite dhe sfidat per te zhvilluar vullnetin dhe qendrueshmerine e personit? A e ke perjetuar vete nje gje te tille?

4. Si do t’i keshilloje te tjeret qe te kultivojne vullnet dhe qendrueshmeri ne jete? Cfare hapash duhet te ndermarrin?


SHENIM: Ne qofte se e ke Biblen dhe deshiren per te lexuar me teper ne lidhje me kete teme, shiko pasazhet si me poshte:

Romakeve 12:8; 2 Korintasve 8:7; 2 Timoteu 2:15; Hebrejve 6:11-12; 2 Pjetri 1:5-8, 3:14(1) “Good to Great”: titulli i ketij libri permban nje nocion te mirefillte filozofik ndaj eshte e veshtire te perkthehet fjale per fjale ne gjuhen shqipe. Nje perkthim i lire i ketij titulli mund te ishte: “Nga “mire” ne “shume mire”. Kemi te bejme me nje proces permiresimi drejt perkryerjes, proces qe aplikohet ne shume fusha te jetes.

0 komente:

Post a Comment