headerphoto

SI TA SHIJOSH PUNEN

Nga: Rick Warren

MONDAY MANNA
Sherbim per komunitetin e biznesit nga Shalom Media Prill 27, 2009Anketimet tregojne se rreth 82 perqind e njerezve nuk e pelqejne punen qe bejne. Fatkeqesisht shume prej tyre nuk arrijne te kuptojne se ky nuk eshte nje fatalitet i pandryshueshem. Shifra e te pakenaqurve mund te ulej ne menyre te ndjeshme ne rast se do te zbatoheshin disa parime qe Perendia na i tregon ne Fjalet e Urta.

Njohja e tre sekreteve te meposhteme nuk premtojne as rritje rroge dhe as pozicione me te mira hierarkike, por ato mund te sjellin ndryshime te rendesishme brenda teje dhe te te rrisin deshiren per te shkuar ne pune.

1. Kurre mos pusho se mesuari. Neqofte se nuk rritesh profesionalisht dhe personalisht, cdo lloj pune qe ben gradualisht do te te zvjerdhet. Askush nuk ka dobi nga te ndenjurit ne vend numero. Mesuesit e mire zakonisht kane deshiren dhe aftesine qe te mesojne vazhdimisht. Ja tri nga menyrat me te mira per te mesuar:

  • Meso nga Perendia. Mesuesit e shquar te kohrave kane mesuar ne rradhe te pare nga vete mesuesi me i madh: Zoti. Ai eshte nje kryemesues qe e kupton se cfare duhet qe “nxenesit” e tij ta pervetesojne sa me mire mesimin. Ai shfrytezoi ylberin qe t’i mesonte Noes se si te ruhej. Ai shfrytezoi shembullin e nje shkurreje qe digjej per t’i mesuar Mojsiut se ceshte vetbesimi. Ai, edhe sot e kesaj dite eshte mesuesi me i mire. Bibla eshte plot me keshilla te dobishme per jeten e perditeshme. T’i lexosh Shkrimet e Shenjta dhe te meditosh mbi to eshte nje menyre efikase per te mesuar nga Perendia."Kush i kushton kujdes Fjales do te gjeje te miren dhe kush i beson Zotit eshte i lumtur” (Fjale te Urta 16:20).

  • Meso nga kritikat. Mund te mos jete gjithmone e lehte te pranosh verejtjet e te tjereve, por nje njeri i mencur degjon me vemendje kur dikush e kritikon dhe perpiqet te gjeje racionalen ne ate qe i thone. "Kush don te korrigjohet eshte ne rrugen e jetes, por kush nuk pranon kritiken humb" (Fjale te Urta 10:17).

  • Meso nga deshtimet. Suksesi nuk eshte mesues fort i mire sepse ai mund te jete rezultat i faktoreve jashte vetes tone. Por, kur deshtojme, atehere eshte shume me lehte te percaktohet shkaku. Ceshtja nuk eshte te dime nese do te deshtojme apo jo – sepse te gjithe jemi pre e deshtimeve – por te dime nese jemi ne gjendje te mesojme dicka nga deshtimi. "sepse i drejti bie shtate here dhe ngrihet kurse te pabeset permbysen ne fatkeqesi " (Fjale te Urta 24:16).

2. Ruaj integritetin tend. Ana e jashteme (imazhi) i dikujt le nje fare pershtypje vetem per momentin sepse ai perfaqeson vetem ate qe duket nga jashte. Por eshte brendesia morale (integriteti) i njeriut ai qe krijon pershtypjen e plote, qe nxjerr ne dukje se kush eshte ky njeri ne te vertete, qe tregon se cfare permbajtje ka ai brenda vetes sepse “ Kandari dhe peshoret e sakta jane te Zotit, te gjitha guret e peshes jane veper e tij.” (Fjale te Urta 16:11).

3. Ji njeri i qendrueshem. Ne Fjale te Urta keshilla me domethenese lidhur me aftesine per te shijuar punen, eshte ajo qe i ve rendesi qendrueshmerise perballe sfidave dhe pengesave qe dalin. “Synimet e njeriut te kujdesshem cojne me siguri ne bollek , por ai qe ngutet do te bjere me siguri ne varferi” (Fjale te Urta 21:5). “ A e ke pare nje njeri te papertueshem ne punen e tij?Ai do te paraqitet para mbretit… " (Fjale te Urta 22:29).

Solomoni, mbreti i Izraelit, autori i Fjaleve te Urta dhe njeriu qe provoi gjithshka ne jete, ka thene: “Çdo njeri te cilit Perendia i jep pasuri dhe te mira si dhe mundesine qe t’i gezoje ato, te marre pjesen e vet dhe te gezoje mundin e tij; kjo eshte nje dhurate e Perendise” (Predikuesit 5:19).

Reflektim / Diskutim Pyetje
1. Neqofte se dikush ju pyet nese e dashuron vertet punen qe ben, si do t’i pergjigjeshit? Shpjegoje pergjigjen tende.

2. A te duket vetja se je nje njeri qe vazhdon te mesoje ne jete? Si do t’i pergjigjeshe thenies se Rick Warren se te mesuarit e vazhdueshem eshte nje element i rendesishem qe ndikon ne te shijuarit e punes?

3. Pse, sipas mendimit tend, Rick Warren thote se faktori kyc qe ndikon per te shijuar ose jo punen eshte integriteti dhe jo imazhi i njeriut?

4. Si ndikon tek kenaqesia per punen kembengulja e vendosmeria perballe deshtimeve dhe pengesave.


SHENIM: Nese ke Bibel dhe deshiron te dish me shume mbi kete teme drejtohu tek:
Zanafilla 1:27-30; 1 Korintasve 3:10-15; Kolosjaneve 1:10, 3:17,23; 1 Thesalonikasve 4:11; 1 Pjetri 1:17

0 komente:

Post a Comment