headerphoto

SHERIMI NGA PLAGET E JETES

Nga: Dr. Rick Warren
MONDAY MANNA
Sherbim per Komunitetin e Biznesit nga “Albania Shalom” Prill 13, 2009


Zjarri shkaterron shtepite dhe njerezit humbasin gjithshka materiale qe kane. Marrim lajme per vdekje te papritura te te dashurve tane. Ekonomia merr kthesa dramatike duke shkaterruar financat e investitoreve. Pa paralajmerim shefi pushon nga puna nje punonjes te vjeter. Sic thote Ligji i Merfit, “Nese dicka mund te shkoje keq, keq ka per te shkuar.”

Kete realitet e shpreh edhe Bibla, ndonese me fjale te tjera, duke pohuar se “Nganjehere gjera te kota ndodhin mbi toke. Gjera te keqia u ngjasin njerezve te mire, dhe gjera te mira u ngjasin te keqijve.” Ne Bibel thuhet: “Ka njerez te drejte qe trajtohen ashtu sikunder i perket vepres se te pabeseve, dhe ka te pabese qe trajtohen sikunder i perket vepres se te drejteve” (Predikuesi 8-14).

Cfare duhet te bejme? Si duhet te veprojme kur na pllakosin fatkeqesite? Le te flasim me fjalen e vete Perendise:

1. SHPREHE HIDHERIMIN – Mos e moho hidherimin qe ke. Perendise thuaja saktesisht se si ndjehesh. “Lum ata qe vajtojne, sepse ata do te ngushellohen” (Mateu 5:4). “Hap zemre tende para Tij; Perendia eshte streha jone” (Psalme 62:8). “ Zoti qendron afer atyre qe e kane zemren te thyer dhe shpeton ata qe e kane shpirtin te dermuar” (Psalme 34:18)

2. PRANO NDIHMEN E TJETRIT – Mos u mbyll ne vetvete. Ndaje barren e hidherimit tend me shoqerine dhe me familjen qe te ofron kisha nese je anetar i saj. “Mbani barret e njeri tjetrit…” (Galatasve 6:2)

3. MOS IU DOREZO LIGESHTIMIT– Ke vetem dy mundesi: ose t’i dorezohesh ose ta mposhtesh hidherimin. “ Duke u kujdesur fort… …se mos mbije ndonje rrenje e hidhur dhe t’ju turbulloje dhe nepermjet saj te ndoten shpirterat e shume njerezve” (Hebrejve 12:15).

SI TA SHMANGIM LIGESHTIMIN?

  • Ate qe s’e ndryshon dot, pranoje ashtu si c’eshte “… Ne rast se pergatit zemren tende dhe shtrin ndaj Tij duart e tua … … do harrosh hallet e tua, do t’i kujtosh si uji qe ka rrjedhur” (Jobit 1:13,16).
  • Mendo per ate qe ka mbetur dhe jo per ate qe humbi. “Per cdo gje falenderoni sepse i tille eshte vullneti i Perendise per ju” (1 Thesalonikasve 5:18)

4. MBANI PARASYSH GJENE ME TE RENDESISHME – Mardheniet mes njerezve jane kryesoret. Ato duhen vleresuar si thesar dhe jo gjerat materiale. Jezui ka thene, “…jeta e njeriut nuk qendron ne mbushulline e gjerave qe zoteron” (Lluka 1:15) “… sepse ne nuk kemi sjelle asgje ne kete bote dhe prej saj nuk mund te marrim gje me vete” (Timoteut 1 6:7)

5. MBESHTETU TEK JEZU KRISHTI – Ketu qendron sekreti per te gjetur forcen qe duhet per perballimin e veshtiresive. “Une jam mesuar te kenaqem sidoqe ta kem gjendjen… … Une mund te bej gjithshka me ane te Krishtit qe me forcon” (Filipianeve 4:11,13).

SI MUND TA BEJME KETE?

Kerkoje balancen shpirterore tek Jezu Krishti. “Ata qe kane besim tek Zoti jane si mali i Sionit, qe nuk mund te levizet, por qendron per jete” (Psalmet 125:1) “ Lum ai qe ka frike nga Zoti dhe gjen nje gezim te madh ne urdherimet e Tij …sepse ai nuk do te mposhtet kurre… ai nuk do t’u trembet lajmeve te keqia; zemra e tij eshte e forte, me besim tek Zoti,… zemra e tij eshte e sigurt; ai nuk do te kete fare frike…” (Psalme 112: 6,7,8).

Prit pergjigjen e Jezusit. “Une i di planet e mia per ju”, thote Zoti. “Kam plane te mira per ju, plane per miren tuaj dhe jo per te keqen, per t’ju dhene nje te ardhme dhe nje shprese” (Jeremia 29:11).

Ki besim ne shpetimin nga Jezusi “Perendia eshte per ne nje strehe dhe force, nje ndihme gjithnje e gateshme ne fatkeqesi. Prandaj ne nuk do te kemi frike edhe sikur toka te luaje dhe malet te hidhen ne mes te deti (Psalmet 46 1,2).

Reflektim/Diskutim Pyetje

1. I ashtuquajturi “Ligj i Merfit” e veshtron jeten me nje fare pesimizmi duke nenkuptuar se edhe kur gjerat duken se shkojne mire, veshtiresite jane aty, prapa deres. A te duket edhe ty jeta keshtu? Shpjegoje pergjigjen tende.


2. Te ka ndodhur tani vone ndonje ngjarje tragjike apo fatkeqesi e madhe? Nese po, si e ke perballuar ate – ku je drejtuar per ndihme?


3. Nje nga sygjerimet e Dr.Warren thote se kurdohere qe ndesheni me fatkeqesi ne jete nuk duhet te ligeshtoheni. Cfare ndodh ne rast se ligeshtimi te hyn ne palce. A mendon se eshte e pamundur ta shmangesh ligeshtimin dhe hidherimin. Pse ose pse jo?


4. Sygjerimi prfundimtar i Dr.Warren thote se per te perballuar fatkeqesite e jetes duhet te mbeshtetesh tek Jezu Krishti. Cfare mendon per kete keshille?

Shenim : ne Bibel ka edhe pasazhe te tjera ne lidhje me kete teme si p.sh. tek:
Fjale te Urta 3:5-6, 17:17; Isaia 41:10; Filipianeve 4:6-7; Hebrejve 13:5; 1 Pjetri 5:7

0 komente:

Post a Comment