headerphoto

ME TE VERTETEN NUK LUHET

Nga: Rick Boxx

MONDAY MANNA
Sherbim per komunitetin e biznesit Prill 20, 2009


Vite me pare m’u dha rasti te prezantoja me njeri tjetrin dy njerez per te cilet mendova se mund te bashkepunonin frytshem midis tyre. Geri ishte ne kerkim te nje investuesi per biznesin e tij dhe Denisi ishte kandidati i pershtatshem. Mirepo, meqenese Denisin nuk e njihja edhe aq mire, e paralajmerova Gerin qe te mos bazohej vetem ne rekomandimin tim.

Denisi me la nje pershtypje shume te mire. Ai ia beri Gerit te qarte rregullin e vet numer nje: “Po me genjeve, cdo gje merr fund. Nuk ka rendesi koha se kur mund ta kuptoj kete, para apo mbas marreveshjes tone per bashkepunim. Diten qe marr vesh se diku me ke dale genjeshtar, ate dite maredhenia jone nderpritet.”

Disa muaj me pas Denisi me tha se, duke bere verifikimet e veta, kishte zbuluar qe Geri nuk kishte qene i sinqerte per nja dy gjera. Denisi i kishte dhene fund bashkepunimit.

Eshte e qarte se Denisi mori vendimin e duhur. Biznesi i Gerit falimentoi dhe tani ai rrezikon burgun me akuzen per mashtrim ne deklarimin e taksave.

Filozofia e Denisit pasqyron pike per pike ate qe thuhet ne Fjale te Urta 12:22, "Buzet genjeshtare jane te neveriteshme per Zotin, por ata qe veprojne me ciltersi i pelqejne atij" Filozofia e Denisit eshte mire te mbahet parasysh ne cdo maredhenie biznesi. Ajo te mbron edhe para se te hysh ne nje maredhenie, por edhe mbasi mund te jene bere letrat. Te ben vigjilent.

Fatkeqesisht jetojme ne nje bote ku standartet morale dhe etike jane kompromentuar rende duke bere qe te mos kete kufij te qarte midis vleres se qendrimeve parimore dhe antivleres se qendrimeve jo parimore. Edhe midis shkollave me te mira te biznesit ka kontradikta ne percaktimin e nje kodi etik universal per maredheniet biznesore. Shume prej tyre i permbahen idese se e verteta absolute nuk egziston. Si rrjedhim edhe virtyte te tilla si thenia e te vertetes, ndershmeria, mbajtja e fjales etj. trajtohen si te parendesishme ne biznes.

Nje studiues i njohur i jetes sociale ka thene: “Ne e kemi nxjerre jashte nga shkolla moralin dhe i mesojme studentet me idene se nuk ka moral absolut. Si pasoje, ne vend qe t’i fusim ne burg mashtruesit, i kemi ngritur ata ne piedestal. Dhe te rinjte kete e konsiderojne normale.”

Megjithate, kjo nuk do te thote se ne nuk mund te ruajme standarte te larta morale dhe etike aty ku punojme. Kushdo qe aspiron te drejtoje nje biznes te madh ose te vogel duhet doemos te reflektoje edhe mbi keto ceshtje teper te rendesishme. Ja c’na meson Testamenti i Vjeter ne librin e Fjaleve te Urta:
  • Mungesa e ndershmerise urrehet nga Zoti “Peshorja e pasakte eshte e neveriteshme per Zotin por peshimi i sakte i pelqen” (Fjale te Urta 11:1
  • Genjeshtra eshte jeteshkurter. “Buza qe thote te verteten do te behet e qendrueshme per jete, por gjuha qe genjen zgjat vetem nje cast” (Fjale te Urta 12:19). “Te perfitosh thesare me nje gjuhe genjeshtare eshte nje kotesi kalimtare e atij qe kerkon vdekjen” (Fjale te Urta 21:6).
  • Mashtrimi sjell ndeshkimin per mashtruesin. “Deshmitari i rreme nuk do te mbetet pa u ndeshkuar dhe ai qe thote genjeshtra do te humbase” (Fjale te Urta 19:9).
  • Mashtrimi mashtron vete mashtruesin. “Buka e nxjerre me hile eshte e embel per njeriun por pastaj goja e tij do te mbushet me zaje”( Fjale te urta 20:17).

Reflektim /Diskutim Pyetje
1. Nga 1 deri ne 10, ku 1 eshte me e ulta dhe 10 me e larta, ne cilen shkalle do ta vendosnit ndershmerine per nga rendesia ne biznesin ose punen tuaj. Mundohu ta shpjegosh pergjigjen.

2. Sa shpesh ndeshesh me shfaqje te pandershmerise atje ku punon. Pershkruaj rastin me te fundit


3. Dihet se pandershmeria ka qene gjithmone problem ne cdo fushe te jetes. A mendon se shkalla e pandershmerise eshte rritur ne kohen e sotme? Pse ose pse jo?

4. Sipas teje, cfare vlere ka te dish qendrimin e Zotit mbi sjelljet e pandershme?

SHENIM: Bibla ofron edhe pasazhe te tjera ne lidhje me kete teme:
Fjale te Urta 12:17, 14:5, 16:11, 17:23, 19:5, 21:28, 24:26; John 8:32, 16:13

0 komente:

Post a Comment